redactie
redactie Lesmethoden 19 juni 2018

Kinderen leren beter met tablets

Steeds meer scholen maken gebruik van tablets bij het taal- en rekenonderwijs en dat blijkt een positieve ontwikkeling te zijn.

Onderzoekers van de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit onderzochten 2500 basisschoolleerlingen uit de groepen 4 tot en met 8 die les kregen met hulp van een tablet. Het onderzoek richtte zich op de effecten van de oefensoftware Snappet. En wat bleek; leerlingen leren beter en sneller met behulp van een tablet.

Snappet

Snappet is een software voor tablets die leerlingen direct laat weten of zij een goed of een fout antwoord hebben gegeven. Een leerling die een antwoord goed heeft gegeven, zal vervolgens een moeilijkere vraag krijgen dan een leerling die de vraag fout beantwoord heeft.

Zonder tablets

Leraren richten zich in een klassikale les veelal op de gemiddelde leerling. Gevolg: slimme leerlingen worden in hun ontwikkelingen geremd. Vooral op gebied van reken- en taalvaardigheid kan met behulp van tablets veel winst worden behaald. Met meer dan twintig leerlingen in de klas is het onmogelijk om iedere leerling op zijn eigen niveau les te geven, met dit soort technologie moet dat in de toekomst wel mogelijk zijn.

Resultaat

Expert wetenschappelijk onderzoek, Alfons ten Brummelhuis vindt de resultaten betekenisvol: “Je ziet nu vooral effect bij slimmere leerlingen; zij leren in kortere tijd meer. Maar we staan pas aan het begin van dit soort technieken; wellicht dat je met een andere afstelling in de software en goede instructie ook de andere groepen leerlingen kunt laten groeien.”

Hulpmiddel

Een software programma als Snappet kan dus helpen om het onderwijs te verrijken. De docent is minder tijd kwijt aan nakijken, waardoor meer tijd wordt overgehouden voor het voorbereiden van de les. Maar Frank Tigges van het College van Bestuur waarschuwt wel: “Didactisch inzicht van de leraar staat altijd voorop en het mag nooit zo zijn dat een leraar vaart op computerresultaten”.

Bron: Kennisnet

Reageer op artikel:
Kinderen leren beter met tablets
Sluiten