Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Leeftijd 28 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is de leeftijd waarop kinderen de moeilijkste vragen stellen

Kinderen zijn enorm creatief, dat merk je ook in de vragen die ze stellen. In elke leeftijdsfase komen andere vragen aan bod, omdat kinderen simpelweg op elke leeftijd met andere dingen bezig zijn, maar wanneer stellen kinderen de moeilijkste vragen?

Als je kind een peuter wordt, krijg je te maken met grappige en schattige vragen, die je het liefst voor altijd wilt onthouden. Bijvoorbeeld: “Slaapt de zon ’s nachts ook?” De antwoorden kunnen ook creatief zijn, want controleren kunnen ze het toch niet.

Rond de drie jaar is vooral de ‘waarom’ vraag erg populair. Misschien herken je het wel: bij alles wat je zegt, volgt de vraag: “Waarom?” Dat kan soms lastig zijn, en eerlijk, ook een beetje irritant.

Maar wacht maar tot ze nog ouder worden, want de vragen worden alleen maar moeilijker.

Moeilijke vragen van je kind

Wanneer ze nog wat ouder zijn, zo rond de zeven jaar, worden de vragen al wat moeilijker. Opeens willen ze weten waar baby’s vandaan komen of waarom iemand een andere huidskleur heeft. Bij deze vragen is het al belangrijk om zorgvuldig over je antwoorden na te denken.

Vervolgens komt de leeftijd waarop de moeilijke, grote vragen gesteld worden. Dat is ongeveer met elf jaar. Vragen met betrekking tot hun lichaam bijvoorbeeld, want er verandert in die periode veel.

Maar stellen ze vragen over wat er allemaal gebeurt tijdens een oorlog en over moeilijke onderwerpen als pesten. Allemaal vragen waar je misschien niet zo snel een antwoord op hebt.

Nieuw tijdperk

Hoewel deze vragen lastig zijn, en je misschien weer even verlangt naar de tijd dat ze alleen schattige en grappige vragen stelden, is het ook een mooi nieuw tijdperk. Opeens besef je dat je kind ouder wordt en dat hij zich bewust is van bepaalde dingen die er in de wereld spelen. En het feit dat hij naar jou toe komt voor een antwoord, betekent dat ze weten dat ze alles aan je kunnen vragen. Dat geen enkele vraag raar, dom of verboden is.

Maar hoe ga je dan om met deze vragen, zeker als het over heftige onderwerpen, zoals een oorlog, gaat? Het is van belang dat je altijd eerlijk bent naar je kind, want hij mag best weten hoe de wereld in elkaar zit en dat het niet alleen maar positief is. Maak daarbij je kind niet onnodig bang of ongerust. Het is niet de bedoeling dat hij tegen dingen opziet of bang is voor dingen die waarschijnlijk helemaal niet gebeuren.

Meer tips over hoe je met je kind over de oorlog kunt praten lees je hier.

Eigen beslissingen maken

Het is goed om duidelijk te maken dat je kind altijd met zijn vragen en zorgen bij je terecht kan. Want nog even en hij maakt zijn eigen beslissingen, op basis van dingen die je als ouders hem leerde. Dat is best eng, maar ook opwindend, want het laat zien dat je kind serieuzer nadenkt. En straks gaat hij met zijn vragen en zorgen naar zijn vrienden, of hij kijkt op internet. Zolang hij nog naar jou toekomt, is dat alleen maar een mooie kans om hem dingen te leren die hij in de toekomst misschien wel nodig heeft.

Met deze 9 vragen kom je erachter hoe je kind zich écht voelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.