Redactie
Redactie Buitenspelen 19 jun 2018

Kinderen uit verschillende milieus spelen niet samen

Speelt je kind regelmatig buiten? De kans is groot dat hij niet vaak met kinderen uit andere milieus speelt. En dit is waarom.

Zelfs als kinderen van verschillende afkomsten bij elkaar in de buurt wonen is de kans heel klein dat zij met elkaar spelen. Van 42 gezinnen in Amsterdam en Rotterdam werd in kaart gebracht waar de kinderen buiten spelen en wat zij nog meer voor activiteiten doen. Het onderzoek is uitgevoerd in gemengde buurten, waar mensen met verschillende milieus bij elkaar om de hoek wonen.

Toezicht

Lia Karsten, stadsgeograaf aan de Universiteit van Amsterdam, verklaart dit probleem deels doordat kinderen uit armere gezinnen niet veel buiten spelen. Tegenwoordig laten weinig ouders – uit alle lagen van de bevolking – hun kinderen nog zonder toezicht spelen. Ouders uit armere kinderen gaan minder vaak met hun kinderen naar buiten en deze kinderen zijn dus ook minder op de speelplaatsen te vinden.

Hobby’s

Daarnaast spelen de kinderen ook op verschillende plekken. Zo gaan de kinderen uit kansarme gezinnen vaak naar clubs op school of naar het buurthuis. De kinderen uit kansrijke gezinnen gaan juist eerder sporten op een club of zien elkaar op verenigingen.

Speelplaatsen

Als laatste zegt Karsten dat de speelplekken voor kinderen ontoereikend zijn. Het stimuleert kinderen natuurlijk niet echt om naar buiten te gaan als er geen plek is om te spelen. Met meer ruimte op straat om te spelen, zouden de kinderen van verschillende groepen elkaar vaker tegenkomen. Dit betekent niet dat er meer speeltoestellen zouden moeten komen, maar wel dat bijvoorbeeld parkeerplaatsen plaats zullen moeten maken voor speelvelden.

Integreren

Volgens Karsten is het gemengd spelen heel belangrijk voor de sociale ontwikkeling van bijvoorbeeld allochtone kinderen, zodat zij beter kunnen integreren dan hun ouders. “Laat hun kinderen dan maar de sociale stijgers van de toekomst zijn”, vindt zij.

Bron: NOS.nl

Reageer op artikel:
Kinderen uit verschillende milieus spelen niet samen
Sluiten