Redactie
Redactie Aanmoedigen 19 jun 2018

Gevoelige ouders maken slimme kinderen

Geef jij je kind regelmatig complimentjes en help en troost je waar nodig? Heel goed. Dit heeft namelijk een positieve invloed op de hersenen van je kind.

Als je altijd vlot en adequaat reageert op signalen en behoeftes van je kind, krijgt hij later meer hersenvolume. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden en het Erasmus MC onderzocht. Al eerder bleek dat je door deze ‘sensitieve’ houding een betere relatie met je kind krijgt, hij cognitief vaardiger wordt en dat hij minder vaak psychologische problemen krijgt.

Onderzoek

De onderzoekers hielden voor de studie 191 gezinnen in de gaten uit een ander onderzoek: Generation R. Hiervoor worden 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam gevolgd, geboren tussen 2002 en 2006. De sensitiviteit werd tussen het eerste en vierde jaar regelmatig geobserveerd.

Wat is sensitiviteit?

Heel leuk allemaal, maar wanneer ben je een ‘sensitieve’ ouder? Sensitiviteit is de mate waarin je in staat bent om de signalen of behoeften van je kind op te merken en te begrijpen, en hier dan correct en snel op te reageren. Dit kan positief of negatief zijn. Simpel gezegd, een sensitieve ouder reageert enthousiast op bijvoorbeeld het spelen van zijn kind en troost en helpt als dit nodig is. Ook het geven van complimentjes wanneer een kind iets goed doet, werkt positief en maakt je een sensitieve ouder.

Hersenen

Toen de kinderen uit het onderzoek 8 jaar waren, ondergingen ze een MRI-scan. Er bleek dat hogere gevoeligheid van de ouders voor de signalen van het kind gerelateerd is aan grotere totale hersenvolumes. Kortom: hoe gevoeliger de ouders waren, hoe meer herseneninhoud ze hadden. Voor het onderzoek is ook rekening gehouden met andere factoren, zoals opleidingsniveau van de ouders.

Ouders

Onderzoekster Rianne Kok vertelt: “We weten al dat kinderen van sensitieve ouders zich beter ontwikkelen op allerlei terreinen. Na dit onderzoek weten we daarnaast ook dat sensitiviteit samenhangt met de grootte van de hersenen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de positieve uitkomsten die we vinden bij kinderen van sensitieve ouders.”

De rol van de vader is net zo belangrijk als die van de moeder, benadrukt Kok. “In pedagogisch onderzoek is altijd meer aandacht geweest voor de rol van de moeder dan die van de vader. Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat vaderlijke sensitiviteit even belangrijk is voor de hersenontwikkeling van kinderen dan die van de moeder.”

Bron: Gezondheidsnet
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Gevoelige ouders maken slimme kinderen
Sluiten