Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

‘Kinderen van werkende ouders socialer’

Kinderen met twee werkende ouders ontwikkelen zich beter op sociaal gebied, blijkt uit onderzoek. Heb jij weleens schuldgevoelens omdat je niet altijd bij je kinderen thuis bent? Schuif deze dus maar resoluut aan de kant!

Het onderzoek is uitgevoerd door de Oxford University en de London School of Economics. Uit de studie bleek dat kinderen die naar crèches gaan tien procent socialer zijn en zich ook nog eens tien procent sneller ontwikkelen op het gebied van alledaagse vaardigheden. Bij kinderen van wie de moeder bij hen thuis blijft, ontwikkelen hun taalvaardigheid, motorische en sociale vaardigheden langzamer. 

Interactieve activiteiten

Volgens de onderzoekers ondernemen kinderen op de opvang vaker interactieve activiteiten, waardoor zij met hun leeftijdsgenootjes leren socializen. Kinderen die daarentegen thuis bij hun moeder of vader zijn, komen minder in contact met andere kinderen van hun leeftijd. Maar er blijkt nóg een voordeel aan werkende ouders voor kinderen te zijn. De onderzoekers gaven namelijk aan dat als beide ouders werken, er meer geld beschikbaar is waardoor het gezin er vaker op uit kan gaan.

De impact van ouders

Desondanks kunnen thuisblijfmoeders natuurlijk ook gewoon de ontwikkeling van hun kinderen stimuleren. Uit het onderzoek kwam dan ook naar voren dat activiteiten als voorlezen, verhalen vertellen en samen met je kind zingen net zo goed een impact op de verbale ontwikkeling van kinderen heeft. Maar ook samen tekenen, knutselen of schilderen met je kind kan effectief zijn. Deze activiteiten dragen namelijk weer bij aan de motorische ontwikkeling. En zelfs het bezoeken van familie of vrienden, of een uitje naar de speeltuin doet al wonderen.

Bron: Onderzoek Oxford University & London School of Economics 

Reageer op artikel:
‘Kinderen van werkende ouders socialer’
Sluiten