Redactie
Redactie Feestdagen 19 jun 2018

“Kinderfeestje? Nodig de hele klas uit”

Op de basisschool zijn kinderfeestjes vaak een hele uitdaging. Hoeveel kinderen worden er uitgenodigd en wie dan? En wat als een kind stelselmatig niet wordt uitgenodigd? Gedragswetenschapper Laura Batstra vindt dat dit veel makkelijker kan. Door gewoon de hele klas uit te nodigen, zodat geen enkel kind zich buitengesloten voelt.

Om hiervoor te zorgen, komt Laura met een project waarbij kinderen uit dezelfde klas de verjaardagen samen vieren, met álle leerlingen.

'Mijn allereerste feestje ooit'

De gedragswetenschapper en moeder vertelt: “Helaas zijn er in bijna elke klas wel kinderen die buiten de boot vallen en nooit een uitnodiging krijgen. Op deze manier voorkom je dat deze kinderen zich buitengesloten voelen.” Zelf nodigde Laura vijf jaar geleden de hele klas van haar zoon uit voor zijn verjaardag. “Toen kwam er een meisje naar mij toe met een enorme glimlach op haar gezicht: 'Dit is mijn allereerste feestje ooit, ik vind het zo leuk dat ik er bij ben!' Dat raakte mij echt.” En vanwege haar eigen goede ervaring hiermee, hoopt ze dat meer scholen op deze manier sociale uitsluiting willen tegengaan.

Samen het werk en kosten delen

Het komende schooljaar doen vier klassen mee aan het project om klassikaal verjaardagsfeestjes te organiseren. Maar, een feestje geven voor de hele klas kost natuurlijk flink wat meer geregel én geld. Ook daar heeft Laura een oplossing voor: een stappenplan dat ouders bij het project krijgen. “Het is natuurlijk een hele grote groep, maar als je de verjaardagen van een paar klasgenoten combineert kun je het werk, en de kosten, als ouders ook delen.”

Hoe denk jij hierover?

Geen enkele ouder wil natuurlijk dat zijn kind verdrietig is, omdat hij niet wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje. Maar wat vind jij: hoort dit er nu eenmaal bij, omdat het een feit is dat iedereen in zijn leven ooit met afwijzing te maken krijgt, en je kind daar nu alvast mee kan leren omgaan? Of zie je wel wat in het idee van Laura, zodat geen enkel kind meer wordt buitengesloten?

Bron: RTL Nieuws

Wil je meer informatie of handige tips lezen over kinderfeestjes? Bekijk dan deze pagina over jarig zijn!

Reageer op artikel:
“Kinderfeestje? Nodig de hele klas uit”
Sluiten