Redactie
Redactie Contact met School 21 jun 2018

Goed nieuws: kinderopvangtoeslag omhoog

De kinderopvangtoeslag zal met 290 miljoen euro verhoogd worden, zo heeft kabinet besloten. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet dit maandag weten aan de Tweede Kamer.

Dit betekent dat de kosten voor alle werkende ouders wordt verlaagd. Ter illustratie: een gezin waarin ongeveer 50.000 euro per jaar wordt verdient, krijgt door dit besluit maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan.

De toeslag gaat vanaf begin volgend jaar in, maar wordt pas op Prinsjesdag gepresenteerd. Het kabinet doet dit omdat ze het belangrijk vindt dat jonge ouders werk en privé goed kunnen combineren. ‘Goede en betaalbare kinderopvang hoort daarbij’, aldus Asscher.

Positief

Dit is niet alleen goed nieuws voor de ouders. Het levert namelijk ook naar schatting zo’n zevenduizend banen op. Aangezien de kinderopvangsector veel klappen heeft gekregen de afgelopen jaren, is dit volgens de brancheorganisatie Kinderopvang een goede impuls voor het herstel van de sector.

De organisatie laat weten dat met het extra geld de financiële bereikbaarheid van kinderopvang voor ouders verbetert wordt. ‘We verwachten dat er nu meer kinderen naar de opvang zullen gaan’, aldus de organisatie. Ze benadrukken ook dat het kabinet het belang van kinderopvang voor de ontwikkeling van ieder kind en voor de arbeidsparticipatie onderstreept, wat een goed teken is. ‘Dit versterkt de economie. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.’

Banen realiseren

De doelstelling van het kabinet om de komende jaren 35.000 banen te creëren, wordt ze door dit besluit iets makkelijker gemaakt. Door de banen die er vrijkomen, wordt 20% van dit doel al behaald. Het bureau Buitenhek berekende in opdracht van Kinderopvang dat ruim 50.000 werkende ouders nu weer gebruik gaan maken van de kinderopvang, en zijn daardoor beter inzetbaar in het arbeidsproces.

Gjalt Jellesma is voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BOinK). Hij liet weten dat hij hoopt dat het de komende vijf jaar zo zal blijven. ‘Ouders hebben geen baat bij een ‘jojo-beleid’. Ze hebben zekerheid nodig over de komende jaren: kinderen doe je meestal langere tijd naar een opvang, dus dan moeten de regels niet steeds veranderen.’

Peuters

Eerder werd al bekend dat tijdens Prinsjesdag bekend gaat worden dat alle peuters in Nederland enkele uren per week naar de kinderopvang moeten kunnen, ongeacht het salaris van de ouders. Hiervoor trekt het kabinet 60 miljoen euro uit.

De kinderopvanginstellingen hebben het sinds een aantal jaren erg moeilijk. Het aantal kinderen dat ervan gebruik maakt is flink gedaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Goed nieuws: kinderopvangtoeslag omhoog
Sluiten