Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 23 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Kindertekeningen weggooien: deze 7 fases ga je door voordat het in de kliko belandt

Kindertekeningen weggooien is vaak een onderwerp van discussie onder ouders.

Het is zo leuk als je zoon of dochter thuiskomt met een eigen gemaakte creatie. Maar laten we ook eerlijk zijn: uiteindelijk puilt je lade uit door alle kindertekeningen, kleicreaties en macaronikunstwerken die je kind meeneemt uit school.

Een paar bijzondere kun je nog wel bewaren en ophangen. Maar die ene kaboutertekening die eigenlijk meer lijkt op een griezel uit de nieuwste horrorfilm? Die komt echt niet op de koelkastdeur te hangen. Dus komt daar die gedachte in je opborrelen: ga je de kindertekeningen weggooien? Als je het doet besef jij je maar al te goed dat je door deze fases heengaat:

Kindertekeningen weggooien: deze 7 fases maakt een ouder mee

Fase 1: Het ontvangen

‘Ach leuk, heb je dat school gemaakt voor mij?’ Dit zeg je standaard als je kind voor de zoveelste keer met een zelfgemaakt kunstwerk thuiskomt. Het is attent, het is leuk, maar jouw kunst om altijd even enthousiast te reageren zou je eigenlijk al een Gouden Kalf moeten opleveren.

Fase 2: Het bespreken

Ja, nu gaan we het erover hebben. Want wàt stelt het eigenlijk allemaal voor? Je kind vertelt in geuren en kleuren en jij luistert vol bewondering mee en stelt op het juiste moment vragen. Je gaat niet gokken of het nou een olifant of een muis is, want dat onderscheid blijkt zeer moeilijk te zien.

Fase 3: Het ophangen

Daar komt het moment dat je het een mooi prominent plekje in huis geeft. Ergens aan de muur of op de koelkast. In ieder geval op een plek waar je kind het ook goed kan zien. De lach van oor tot oor op het gezicht van je zoon of dochter is onbetaalbaar. Na het ophangen weet je het zeker: die tekening blijft daar nog minstens drie weken hangen.

LEES OOK: Wat kindertekeningen je vertellen

Fase 4: De irritatie

Waarom lijkt die getekende arm op een vork? En sinds wanneer is de maan groen en vierkant? Je houdt zielsveel van je zoon of dochter, maar de volgende Mona Lisa komt echt niet van zijn of haar hand. Trots ben je wel, maar dat ben je ook met een stuk of vijf kindertekeningen minder aan de muur. Bovendien zorgen al die knutsels voor een stapel papier en rommel in huis, wat je frustratie naar een nieuw kookpunt doet stijgen.

Fase 5: Het verplaatsen

Je hebt een oplossing gevonden. Je bergt alles gewoon ergens anders op, in een doos, lade, de rommelkamer of op de wc. Het is er nog wel, maar minder prominent aanwezig in je gezichtsveld. Die kindertekeningen weggooien is zo niet nodig. Dat blijf je jezelf voorhouden om het onvermijdelijke moment uit te stellen.

Fase 6: Het écht wegdoen

Het is zover: je hebt er genoeg van. Die. Tekening. Moet. Nu. Weg. Maar je gaat het natuurlijk niet roekeloos voor de ogen van je kind weggooien. Je bedenkt een hele strategie: het moet gebeuren op een moment dat je kind het niet kan zien. Bij voorkeur als hij slaapt of op school is. Vervolgens gooi je meteen de vuilniszak weg zodat je kind later ook niet toevallig kan ontdekken dat zijn tekening tussen de etensresten in de prullenbak is belandt. Zodra het gelukt is doe je een sprongetje van geluk.

Fase 7: Even bijkomen

Want stiekem voel jij je een tikkeltje ongemakkelijk en schuldig maar tegelijkertijd ben je ook ontzettend opgelucht dat je niet meer met die kindertekening hoeft te dealen. Het is een tweestrijd die nooit helemaal over gaat. Of misschien ook wel, maar dan dringen de volgende kindertekeningen zich alweer aan. Zucht. Voor nu ga je het in ieder geval vieren door er samen om te lachen met je partner onder het genot van een glas wijn.

Hang je ze toch op? Dan zijn dit 5 manieren om dat te doen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.