Redactie
Redactie Faalangst en Prestatiedruk 21 jun 2018

Klas overgeslagen. Nu terugdraaien?

antwoord

Ik kan me je twijfels goed voorstellen. In groep 3 ging alles zo lekker en nu heb je een onzeker kind dat zijn oude juf mist. Toch lees ik in je verhaal ook veel positieve zaken! Bijvoorbeeld dat je een goed overleg hebt gehad met de leerkracht. Hij heeft ook meteen het niveau van rekenen aangepast en hij gaat met je zoon praten over zijn onzekerheid. Je zoon heeft vriendjes en spreekt daar ook al mee af. Hij heeft dus zijn plekje in de groep snel gevonden.

Het is vrij normaal dat een kind dat een klas overslaat opstartproblemen heeft. Hij heeft immers erg veel leerstof overgeslagen! De sommen en taallesjes zijn nu ineens niet meer zo makkelijk als hij gewend was. Je zoon heeft nu wél instructie nodig, terwijl hij in groep 3 waarschijnlijk alles zelfstandig kon doen. Hij is niet meer de beste van de klas en zit ook nog eens tussen kinderen die een stuk ouder en misschien ook groter zijn dan je zoon. Dan moet je als kind wel erg stevig in je schoenen staan, wil je daar niet enigszins onzeker van worden.

Ik heb een paar tips voor je:

  • Geef het nog even de tijd! De gevoelens van je zoon zijn volkomen normaal.
  • Werk aan het zelfvertrouwen van je zoon. Bespreek met hem dat het heel normaal is dat hij de stof nu heel moeilijk vindt, maar dat hij het zeker gaat leren. Leg je zoon uit dat hij een stukje achter ligt omdat hij een klas heeft overgeslagen en dat hij dat nu moet gaan inhalen. Hij zal even hard moeten gaan werken, maar het gaat hem zeker lukken! Geef je kind dat vertrouwen en spreek niet over teruggaan naar de oude klas. Hij is immers pas één maand bezig.
  • Zorg dat hij zich niet schaamt om hulp te vragen aan de meester. Dat is hij misschien niet gewend. Natuurlijk vindt de meester het normaal dat hij bijgespijkerd moet worden. Wanneer dit in korte tijd lukt, is er geen probleem. Begaafde kinderen zijn ook kinderen die extra zorg nodig hebben en daar hebben ze ook recht op.
  • Blijf goed in contact met de leerkracht. Evalueer regelmatig en bied aan om – indien nodig – thuis ook wat te oefenen.
  • Wanneer blijkt dat het overslaan van een klas toch niet verstandig is geweest, kan de leerkracht zijn programma aanpassen. Het komt zeker voor dat kinderen die hebben versneld, later in de basisschool een groep doubleren. Groep 5 overdoen is dus ook nog een optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Klas overgeslagen. Nu terugdraaien?
Sluiten