Kleding doorschuiven

antwoord

Ik vind dat je groot gelijk hebt dat je de kleding die nog goed is én geschikt is voor jongetjes doorschuift naar je zoontje. Aan de andere kant is het inderdaad ook te begrijpen dat je zoontje in zijn hoofd heeft dat het meisjeskleren zijn omdat zijn zus ze aan heeft gehad en hij het dus niet wil dragen. De vraag is nu: wie krijgt zijn ‘zin’? 
Een lastige, want jouw zin doorzetten (omdat jij tenslotte de moeder bent en soms nou eenmaal beslist) kan voor een hoop strijd zorgen. Een paar tips en ideeën om deze ‘strijd’ aan te gaan en je zoontje ook wat tegemoet te komen:

 • Bij een kind van 5 jaar kun je nog heel goed (deels) bepalen hoe het gaat. Alleen moet je daar zelf wel overtuigend van zijn, anders pikt hij het niet. Wat je dus besluit is aan jou. Maar zet het dan door en blijf erbij, anders voelt hij ruimte en zal er meer weerstand komen.
 • Het lijkt me goed om je allereerst te verplaatsen in je zoontje, maar tegelijkertijd heel duidelijk te zijn in je standpunt (anders gaat hij onderhandelen): “Ik snap dat je het niet heel leuk vindt dat je zusje deze kleren ook aangehad heeft, want zij is tenslotte een meisje, het probleem is, mama heeft geen geld om steeds nieuwe kleren te kopen en deze zijn nog goed dus die gaan naar jou”.
 • Bij kinderen van deze leeftijd kan het heel goed werken als je ze tegemoet komt, als je samen een oplossing bedenkt waar jullie je beide in kunnen vinden. Zo geef je hem wat controle en daar zijn kleuters erg gevoelig voor. Zorg er voor dat jij wel de grenzen bepaalt. 
  Bijvoorbeeld:
  1. Jullie kijken samen de geschikte kleren door en de helft gaat naar je zoontje en de andere helft zetten jullie op Marktplaats. Van dat geld kiezen jullie dan samen op Marktplaats (of jij doet dat) andere jongenskleren uit.
  2. De kleren gaan naar je zoon, maar hij mag twee dingen kiezen die hij ‘nieuw’ zelf van Marktplaats mag kiezen.
 • Misschien kun je er ook voor zorgen dat de kleding niet gelijk van haar naar hem gaat. Als je zus het gisteren nog aan had is het natuurlijk niet leuk als jij het gelijk daarna aan moet. Als je het een paar weken uit het zicht haalt en dan doorspeelt is dat wellicht minder een issue.
 • Wellicht kun je eerst kijken of je via Marktplaats de kleren kunt verkopen en van dat geld andere dingen via Marktplaats terug kunt kopen: als dat lukt is iedereen blij!
 • Probeer ook eens te benoemen dat sommige kleding echt voor meisjes of echt voor jongens is en andere voor allebei. Maak het leuk door te bedenken welke kleren echt niet voor meisjes/jongens kunnen…. Op deze leeftijd werkt op een manier als deze afleiden en met humor dingen brengen vaak goed.
Reageer op artikel:
Kleding doorschuiven
Sluiten