Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Kledingkeuze en uiterlijk

antwoord

Tja, jonge meiden kunnen al heel veel ideeën hebben over hoe ze er uit willen zien – jongens trouwens ook weet ik uit ervaring. Voor je het weet hebben ze een geheel eigen kledingstijl waar jij het lang niet altijd mee eens bent. 
Het punt is dat zij jouw redenen om iets niet te dragen waarschijnlijk niet echt begrijpt en/of niet hetzelfde ziet. 
Zij denkt na over wat ze mooi vindt – en wellicht ook over wat haar belangrijke vriendinnetjes mooi vinden en (mogen) dragen. Ze denkt niet na over of iets bij haar leeftijd past, wat het kan oproepen bij anderen, enzovoort. Het lastige voor jou als ouder – maar ook voor haar – is dat andere ouders er andere ideeën over kunnen hebben. Jouw keuze om er paal en perk aan te stellen kan dus voor verdriet, strijd of onbegrip zorgen. Zeker als vriendinnen iets wel mogen. 

Ik vind het goed dat je als ouder van een basisscholier kijkt wat passend is bij haar leeftijd en bedenkt wat kleding en uiterlijk kan oproepen bij anderen. Jij bent er om haar te beschermen en te leren om na te denken over dit soort zaken. Of ze dat nou leuk vindt of niet. 

  • Probeer goed onderscheid te maken tussen jouw smaak en een weloverwogen beslissing (effect op anderen, niet passend bij leeftijd, niet goed voor je voeten, et cetera). Je hoeft iets niet mooi te vinden, als zij dat wel vindt. 
  • Domweg verbieden kan natuurlijk, maar dat is voor het leerproces en begrip van haar kant niet zo handig. Jij hebt haar ook die uitleg gegeven. Leg uit wat maakt dat je iets niet goed vindt en op welke leeftijd iets misschien wel zou kunnen. Ze hoeft het er niet mee eens te zijn. Over sommige dingen beslis jij als ouder. Ongeacht wat andere ouders vinden. 
  • Je kunt wel aangeven dat je snapt dat zij ervan baalt als vriendinnetjes iets wel mogen wat zij ook graag wil. En dat dat ook vervelend is om te moeten zeggen tegen vriendinnetjes. 
  • Zo gaat – of zal gaan – dat vast met meer dingen (computerspellen, thuiskomtijden, telefoons, hoogte en besteding van zakgeld). Iedere ouder maakt zijn eigen keuzes met zijn eigen redenen. Bij jullie is het zo! Dit kun je haar meegeven.
  • Extra lastig zijn natuurlijk de gekregen oorbellen. Toch zou ik vasthouden aan je beslissing als je die weloverwogen gemaakt hebt. Je kunt dit ook zelf even toelichten naar haar vriendinnetje toe, om het voor je dochter iets makkelijker te maken. Misschien kun je het dragen op sommige momenten wel toestaan. Er zijn vast momenten te bedenken dat ze ze wel in mag (feestjes, thuis). 
  • Twijfel je een keer over een beslissing rondom dit thema? Zeg dan dat je er eerst over moet nadenken en erop zal terugkomen, bijvoorbeeld na overleg met je partner of moeders van leeftijdgenootjes. 
  • Je kunt ook eens via het J/M forum iets in de groep gooien om tot beslissingen te komen of te horen hoe anderen ergens over denken en je mening helder te vormen. 

Naarmate je dochter ouder wordt en straks naar de middelbare school gaat, kun je dingen meer aan haar laten. Dat is ook goed! Uiteraard blijf je haar de verschillende kanten meegeven van de (kleding)keuzes die ze maakt. Daar leert ze van en ze zal zelf soms nog niet overal aan denken. 
En zo nodig kun je als ouder ook dan nog steeds de beslissing nemen. Al is het soms ook goed als ze zelf de gevolgen ervaart, nadat jij de verschillende kanten hebt meegegeven. Een klasgenoot die iets zegt, werkt vaak beter dan een zeurende of ouderwetse moeder . 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kledingkeuze en uiterlijk
Sluiten