redactie
redactie Geld 19 jun 2018

Kleedgeld contract: dit moet erin staan

Als je er eenmaal uit bent hoeveel kleedgeld jij aan je kind wilt geven, is het tijd om hier duidelijke afspraken over te maken. Dit kan in een speciaal kleedgeld contract. De volgende punten kun je allemaal in een kleedgeld contract verwerken.

Kleedgeld geven en afspraken
Om de juiste lessen over budgettering mee te geven, is het ook van belang dat je met je kind duidelijke afspraken maakt. Maak hier een officieel mooi contract van, dan kunnen jullie alle punten zelf altijd teruglezen. 

Zet allereerst algemene zaken in het contract zoals hoelang het kleedgeld contract geldig is, het bedrag, wanneer en hoe het kleedgeld wordt uitbetaalt en wat uw kind zelf moet betalen.

Kleedgeld contract: de afspraken
De volgende afspraken kun je in het contract vastleggen. 

1. Wijze van betaling
Hoe betaal je het kleedgeld uit? Stort je het geld op de bankrekening van je kind of geef je het contant? 

2. Datum van uitbetaling
Wanneer wordt het kleedgeld uitbetaald? Gebeurt dit iedere maand op de eerste van de maand of bijvoorbeeld per kwartaal? Je kunt de uitbetaling eventueel ook overeen laten komen met het moment waarop je kinderbijslag ontvangt. 

3. Vaststellen bedrag
Maak afspraken hoe lang het bedrag aan kleedgeld hetzelfde blijft. Kies je er bijvoorbeeld voor om na iedere verjaardag van je kind het bedrag te verhogen? Het belangrijkste is dat jij je hier als ouder ook echt aanhoudt. Heeft je kind het geld opgemaakt en vraagt hij of zij meer? Dat kan niet, want het bedrag staat vastgelegd in het contract. Op is op. Het is streng, maar zo leert je kind wel hoe het in de volwassen wereld ook werkt. Zo leert je kind alvast verantwoordelijk met geld omgaan.

4. Eventuele hulp
In het contract kun je opnemen hoe jij je kind eventueel te hulp kunt staan. Zet erin dat de hulp niet betekent dat je extra geld overmaakt. De hulp kan bestaan uit samen een lijstje opstellen met kledingstukken die je zoon of dochter nodig heeft. 

Bron: Nibud

Reageer op artikel:
Kleedgeld contract: dit moet erin staan
Sluiten