redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Kleurenblindheid

antwoord

Alle kleuren die we waarnemen zijn uit de kleuren rood, blauw en groen opgebouwd. In het oog zijn er zogenaamde kegeltjes die elk voor een van deze kleuren gevoelig zijn. Wanneer je kind kleurenblind is, zijn de kegeltjes van een bepaalde kleur niet gevoelig genoeg. Kleurenblindheid wordt ook wel daltonisme genoemd, de Engelse scheikundige Dalton heeft hier namelijk voor het eerst over geschreven.

Kleurenblindheid is in de meeste gevallen erfelijk bepaald, het wordt vooral aan jongens doorgegeven. Daarom is ongeveer 1 op de 12 mannen kleurenblind tegenover 1 op de 250 bij vrouwen. De meeste mensen die kleurenblind zijn, zijn dat voor rood en groen, maar hierbij hoef je niet per se voor deze harde kleuren blind te zijn. Het kan ook wat subtieler, dat je kind bijvoorbeeld mengkleuren minder goed kunt onderscheiden, zoals roodbruin of oranjerood. Een heel klein percentage van de mensen is alleen voor blauw blind, of voor alle kleuren.

Om te testen of je kind kleurenblind is, zijn er verschillende testen. De meeste huisartsen hebben een boek met plaatjes waarbij een cijfer in rood of groen staat, met daaronder de contrasterende kleur erbij. 
Als je kind kleurenblind is, kan hij het cijfer dat op het plaatje staat niet lezen. Ook op internet zijn deze plaatjes makkelijk te downloaden, zodat je in eerste instantie zelf kunt proberen te testen of je kind kleurenblind is. De test staat bekend als de Ishihara-test en via wikipedia kun je een voorbeeld vinden. 

Mocht je kind kleurenblind zijn, dan zal hij of zij daar in het dagelijkse leven relatief weinig last van ondervinden. Met wiskunde of tekenen kan het soms wat verwarring opleveren. 
Bij de beroepskeuze maken speelt het wel een rol: beroepen in de luchtvaart , scheepvaart of spoorwegen zijn dan minder geschikt.

Reageer op artikel:
Kleurenblindheid
Sluiten