Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Kleuter: moeite met afscheid nemen

antwoord

Wanneer je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, verandert er veel in zijn leven. Hij moet zich zelfstandig staande houden tussen een grote groep kleuters, die soms wel twee jaar ouder zijn dan jouw kind. Er zijn veel afspraken, regels en opdrachten. En er is maar één juf en die is druk bezig. Het is dus heel begrijpelijk dat sommige kinderen zich erg onzeker voelen de eerste tijd. Soms betekent dit dat je afscheid moet nemen van je kind terwijl hij huilt en zich aan je vastklampt. Hoe naar ook, het gaat over. Deze tips kunnen jou en je kleuter hierbij helpen.

Een rustige start

Sta op tijd op zodat de ochtend rustig verloopt. Zorg voor een ontbijt en gezelligheid aan tafel. Wanneer er ’s morgens al gehaast en gerend moet worden, zal je kind zenuwachtig worden. En zorg ook dat je rust uitstraalt. Maak je dus niet bij voorbaat al druk over het afscheid nemen. Bedenk dat er niks vreselijks gaat gebeuren. Je kind zal moeten huilen, maar zal rustig worden wanneer de juf gaat beginnen.

Bespreek het probleem

Bespreek met je kind het probleem van het afscheid nemen. Zeg zoiets als: “Het is jammer dat je moet huilen als mama weggaat, je voelt je dan zo verdrietig. Dat is niet fijn voor je. Wil je leren om je niet meer zo verdrietig te voelen als mama even weggaat?” De meeste kinderen willen dat graag leren, het valt ze alleen niet altijd mee. Verbieden om te huilen heeft geen zin. Elk kind toont op zijn eigen wijze zijn emoties en huilen mag op deze leeftijd! Bespreek met je kind wat het kan doen als het de school binnenkomt: Jas ophangen, boekje pakken, of op je stoel zitten en kijken wat de kinderen doen als zij binnenkomen.

Elke dag hetzelfde ritueel

Hanteer elke morgen hetzelfde ritueel. Wanneer je kind al huilt in de gang, help het dan zijn jas uit te doen en draag desnoods je kind de drempel over. Wanneer je kind zich aan je vastklampt, spreek dan met de juf af dat zij je kind van je overneemt. Een paar lieve woorden, een aai over de bol en een plekje naast de juf kan helpen. Blijf niet staan, maar zeg “Tot straks” en verlaat resoluut de school. Ga in dit geval niet zwaaien bij het raam! Bedenk ook nu dat er niks vreselijks gebeurt.

Wanneer je kind zelf de klas in loopt, hanteer ook dan hetzelfde ritueel. Misschien vindt je kind het fijn om even te zwaaien. Een opdracht bij het binnenkomen in de klas kan namelijk helpen. Het leidt af. Misschien moet het fruit op een bepaalde plaats liggen en zijn er boekjes die de kleuters mogen pakken? Kinderen houden van vaste rituelen omdat het houvast geeft en een gevoel van veiligheid.

Praat met de juf of meester

Bespreek je plan met de leerkracht. Zij kan dan zoveel mogelijk meewerken en complimentjes geven. Het is verstandig om dit na schooltijd te doen en je kind mee te nemen. Maak met z’n drieën een plannetje om te gaan oefenen met  ‘niet meer verdrietig worden’. Beloon wanneer het goed gaat en wordt niet boos als het nog niet lukt. “We proberen het gewoon opnieuw!”

Bouw het op

Kinderen van 4 jaar zijn nog niet leerplichtig. Vijf volle dagen in de week naar school is in het begin vaak teveel van het goede. Het is natuurlijk niet verstandig om je kind oververmoeid naar school te sturen. Kies eventueel in overleg met de leerkracht voor een rustige opbouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kleuter: moeite met afscheid nemen
Sluiten