redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Kleuters mogen weer gewoon kleuter zijn

Vind je ook dat kleuters vaak overvraagd worden op school en er te weinig ruimte is om gewoon nog ‘kleuter te zijn? Dit gaat gelukkig veranderen.

Kleuters werden de laatste jaren steeds meer als volwaardige schoolkinderen gezien. Er moest ook in de kleutergroepen al flink geleerd worden, in plaats van lekker gespeeld. Veel ouders en ook leerkrachten waren hier niet blij mee. Gelukkig gaat dit veranderen dankzij onder andere de WSK: werk-/steungroep kleuteronderwijs en kamerlid Rog.

Motie

Wetenschappers en ook de WSK zeggen het al jaren; scholen zouden een omgeving moeten creëren waarin kleuters uit eigen interesse leren. In de praktijk werden kleuters steeds meer behandeld als schoolkinderen. Ze moesten voldoen aan vaardigheden en normen die niet bij hun leeftijd paste, maar bij een latere ontwikkelingsfase.

Kamerlid Rog van het CDA was een van de mensen die besloot zich op basis van deze kennis hard te maken voor aanpassingen aan het onderwijs in groep 1 en 2.  Al eerder zorgde hij ervoor dat de landelijke kleutertoets, die de ontwikkeling van kinderen van vier jaar meet, werd afgeschaft. Ook de motie om kleuters als kleuters te behandelen op school is onlangs aangenomen. Hierdoor is er nu meer vrijheid voor leerkrachten in de onderbouw en zal het kleuteronderwijs worden aangepast.

Veranderingen

Dankzij de motie zullen bijvoorbeeld de volgende dingen veranderen:

  • Een kind dat nog niet toe is aan letterkennis hoeft dit in groep 1 of 2 niet meer aangeboden te krijgen.
  • Er komt meer aandacht voor dingen die passen bij de ontwikkeling van kleuters, zoals klankspelletjes en vormoefeningen zoals knippen en aardappelstempelen.
  • Je kind langer later kleuteren als hij nog niet toe is aan groep 3 wordt makkelijker.

Nog meer goed nieuws; het zal waarschijnlijk niet bij deze veranderingen blijven. Vandaag is er een rondetafelgesprek met het ministerie van OCW en onder andere Werkgroep Kleuteronderwijs, waar over nog meer aanpassingen in het kleuteronderwijs zal worden gepraat.

Reageer op artikel:
Kleuters mogen weer gewoon kleuter zijn
Sluiten