Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 22 nov 2020

6x de leukste knutselideeën voor tijdens de donkere dagen

De dagen worden korter, de nachten langer, we kruipen allemaal naar binnen om daar knus met elkaar samen te zijn. En wat is er dan gezelliger dan samen knutselen. Daarom verzamelden wij de leukste knutselideeën voor tijdens de donkere dagen.

Knutselideeën voor de donkere dagen

Met deze zes leuke ideeën ben je wel even zoet.

1. Pompoen uithollen en er een kunstwerk van maken

Natuurlijk ken je de welbekende enge pompoengezichten die met Halloween vaak gemaakt worden. Maar met een pompoen kan je zoveel meer en het is echt een seizoengroente, dus niets blijft ongebruikt. Hol een pompoen eerst uit en gebruik het vruchtvlees voor een lekkere soep. De pitten kan je roosteren en als snack opeten. Kies vervolgens samen met je kind een thema, bijvoorbeeld een sprookje, bloemen of het bos en teken dit uit op de pompoen. Daarna beginnen jullie aan je kunstwerk door met een linomesje de tekening uit te snijden. Tenslotte een kaarsje erin aansteken en klaar is jullie pompoenkunst.

2. Kaarsjes maken van lege walnootjes

Een kaars in een notendop, hoe leuk is dat! Deze kaarsjes drijven ook nog eens in water (als je ze niet te zwaar maakt) en dat staat supergezellig op tafel tijdens de donkere dagen. De makkelijkste manier om ze te maken: spaar lege helften nodig van walnoten, haal de lontjes uit waxinelichtjes en leg die in de lege walnoothelftjes, smelt de waxinelichtjes in een oud (lastig schoonmaken achteraf!) pannetje, voeg eventueel wat geurolie toe, schenk de gesmolten wax, eventueel met behulp van een lepel of trechtertje, in de walnootjes en laat goed stollen. Daarna zijn de klaar om aan te steken. Let op: de wax wordt natuurlijk erg heet, dus blijf er altijd bij als je kids zich aan deze diy wagen.

3. Zelf kersthangers maken

In de allermooiste kerstboom hangen natuurlijk zelfgemaakte hangers van je kids! Laat ze lekker hun gang gaan met witte zelfdrogende klei en bevestig hier uiteindelijk haakjes of een stukje touw aan. De hangers, denk aan maantjes, sterren, balletjes etc, kunnen als ze goed uitgedroogd zijn ook nog versierd worden met gouden verf.

4. Poppetjes van vilt

Met simpele houten poppetjes en stukjes vilt, een schaartje en lijm kunnen jullie alle kanten op. Maak bosnimfjes of engeltjes, een kerststal of sprookjesfiguren die jullie vervolgens tentoonstellen in een mooi seizoenhoekje.

5. Lampion met gevallen bladeren van papier-maché

Maak papier-maché klaar en geef je kind een kleine opgeblazen ballon waar het papier-maché omheen geplakt kan worden. Laat het uiteinde van de ballon vrij. Plak na wat lagen papier-maché de opgedroogde herfstbladeren op de ballon. Breng daar weer een aantal lagen papier-maché overheen aan tot de bladeren er niet meer doorheen te zien zijn. Laat dit goed drogen, prik de ballon door en verwijder de restjes. Vul het gat nu met een snoer led-lampjes en leg ‘m neer of hang ‘m op. De bladeren geven een magisch effect aan de lampion.

6. IJskristal van ijsstokjes

Verzamel of koop ijsstokjes en laat je kids hier, met een beetje lijm, de mooiste sterren en ijskristallen van maken. Als de lijm droog is kunnen de ijskristallen geschilderd en eventueel versierd worden met led-lampjes. Mooi voor in de boom of om bij het raam te hangen!

Lees ook:

Creatief met kids: 12x knutselen met dingen uit de natuur of eigen tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
6x de leukste knutselideeën voor tijdens de donkere dagen
Sluiten