redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Koekie onthult geheimen

Soms schrikken we van wat Koekie, onze 9-jarige pleegzoon, zegt. Dan lees ik voor uit het grote Pippi Langkous boek en dreigt een deftige meneer Pippi een pak slaag te geven.

˜Weet je wat dat is, een pak slaag? vraag ik hem.

˜Ja, zegt hij.

˜Heb jij wel eens een pak slaag gehad? vraag ik hem.

˜Ja, zegt hij. En dan vat hij kort en bondig samen wie hem geslagen heeft, hoe dat gebeurde en hoe vaak. Die korte, duidelijke verklaring sluit hij af met: ˜En nu weer verder lezen Frans.

Ik heb een brok in mijn keel omdat ik zijn pijn voel En omdat hij het bijna emotieloos vertelt. Met een pak slaag is niks mis, lijkt hij te zeggen, hoewel het natuurlijk plezierig is als het niet gebeurt.

Dat soort openbaringen en onthullingen over zijn vorige levens kwamen tot voor kort niet voor. Alle nare en ingrijpende zaken uit het verleden waren verboden terrein. Maar langzaam komen er nu toch zaken naar boven, die het voor mijn vrouw en mij makkelijker maken hem te begrijpen.

Hij heeft inmiddels twee keer een bezoek aan de psycholoog gebracht, er zijn wat gesprekken op school geweest. Het zal nooit zijn hobby worden diep in zijn eigen ziel te kijken en te praten over wat hij daar aantreft, maar hij opent zich wel een beetje.

Als hij zo feitelijk melding maakt over dramatische gebeurtenissen in zijn leven, bewonder ik vooral zijn veerkracht. Dan vind ik het meer dan geweldig dat hij zo'n positieve jongen is gebleven. Dat hij geniet van het leven, dat hij in essentie alles leuk vindt wat er gebeurt. Hij gaat graag naar school, hij gaat graag naar pianoles, hij amuseert zich op de naschoolse opvang, hij is gek op uit eten gaan, hij verheugt zich op alles.

Het maakt me echter ook boos. En gefrustreerd. De problemen die ze op school met hem hebben, zijn echt. Ik begrijp heus dat het soms moeilijk is hem in het gareel te houden. Hij speelt liever dan hij leert, hij kan letterlijk en figuurlijk verdwijnen, hij leidt andere kinderen af. Ik zie dat allemaal. Maar hij heeft ook godsellendig veel meegemaakt en verdient meerdere kansen.

Mijn vrouw werd laatst in school opgewacht en kreeg de mededeling: ˜Hij is niet te handhaven.

Op een andere ochtend werd mij gezegd: ˜Hij is een stoorzender.

En: ˜Ben je telefonisch bereikbaar, zodat we kunnen doorgeven dat hij opgehaald moet worden?

Nogmaals, ik begrijp dat hij moeilijk te hanteren is. Ik begrijp dat zijn dramatische leven niet eeuwig een excuus mag zijn voor afwijkend en storend gedrag. Maar het is voor iedereen die met hem te maken heeft, wel een verdomd goede reden om enig geduld met hem te hebben en alle middelen aan te wenden om hem op het goede pad te brengen. Wie niet het onderste uit de kan haalt, die heeft een probleem en die mag zichzelf de rest van zijn leven verwijten maken.

Ondertussen hebben wij een aangenaam leven met Koekie, want het goede van alles is dat het, behalve op school, verder overal goed gaat met hem.

Reageer op artikel:
Koekie onthult geheimen
Sluiten