redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Koekie wordt achtervolgd door de belastingdienst

Dezer dagen heeft de belastingdienst het nogal op ons gemunt. Of ik even wilde laten weten hoeveel uur Koekie, onze 12-jarige pleegzoon, in 2012 gebruik gemaakt had van de buitenschoolse opvang en hoeveel we daarvoor betaald hadden. Oh ja, of ik ook het officiële jaaroverzicht daarvan wilde opsturen. Zodat ze konden berekenen of we wel een correcte vergoeding van hen hiervoor ontvangen hadden. Het was de eerste brief die ik van ze kreeg na die mededeling dat de vergoeding van ruim 70 euro die we kregen met ingang van 1 januari 2013 was teruggebracht naar 0 euro.

Goed, dat ene kan. Stoppen met een vergoeding is altijd een mogelijkheid. Nieuw kabinet, nieuw beleid, klaarblijkelijk verdienen mijn vrouw en ik in de ogen van de belastingen genoeg om dat zelf te betalen.
Dat andere vind ik weer een ander verhaal. Opeens krijg ik de indruk dat ik de fout ingegaan ben. Belasting opgelicht, zat Koekie wel echt op die opvang? Zonder iets verkeerds gedaan te hebben, voel ik me toch even een kleine crimineel.
Nou ja, afwachten maar hoe deze affaire afloopt.

Maar er is meer dan één belastingdienst. Even vermoedde ik zelfs een complot. Koekie, Céline en Frans pesten. Maar het zal wel toeval zijn.
Wat wil het geval? Met terugwerkende kracht werd onze belastingaangifte van 2010 herzien. Of we een slordige 2000 euro wilde betalen omdat we geen kind hadden en wel kinderaftrek. Koekie kwam begin juni 2009 bij ons en is daarna niet meer weggeweest. Op alle mogelijke manieren kunnen we dat aantonen. Maar niet op de manier die de belastingdienst wil. Namelijk middels een inschrijving op ons adres bij de gemeente. De boodschap, hoewel anders geformuleerd, was duidelijk. Ik kreeg het idee dat we ervan verdacht werden een kind verzonnen te hebben. Van kleine criminelen werden we nu bevorderd tot grote criminelen. Serieuze belastingfraudeurs, die niet schroomden ingewikkelde en doortrapte plannetjes te bedenken om de Nederlandse staat op te lichten en zichzelf te verrijken.

Ik geef volmondig toe dat we niet onmiddellijk met Koekie naar de gemeente zijn gehold om te zeggen dat hij vanaf nu bij ons woonde. We hadden andere prioriteiten. Een school vinden bijvoorbeeld, een sportclub, kortom zijn nieuwe leven inrichten. Bovendien kregen we wel Koekie, maar geen paspoort. Dus ja, klopt, we hebben hem niet onmiddellijk ingeschreven.
Deze kwestie kan mijn vrouw helemaal door het dak jagen. ‘Wat denken ze wel niet! Wij vangen een kind op, dat soort gedoe is wel het laatste waar je aan denkt. Je hebt belangrijkere dingen te doen!’ Nou ja, zo dus, maar in minder nette bewoordingen.
We vragen ons ook af waarom jeugd- en pleegzorg niet standaard beginnende pleegouders erop wijst dat ze even naar de gemeente moeten gaan om hun pleegkind in te schrijven. Ook daar kunnen we ons best druk om maken.
Onderwijl heb ik warm contact gehad met een meneer van de belastingen. Die had veel begrip, maar was ook onverbiddelijk. Hij had nog steeds het plan ons protest af te wijzen. ‘Maar,’ zei hij, ‘bij de afwijzing zal ik vermelden dat je met deze zaak naar de rechter kunt. Dat kost 75 euro.’
‘Bedankt,’ zei ik.

Je neemt geen pleegkind om er rijk van te worden. De vergoeding die we maandelijks krijgen is alleszins redelijk. Maar het is zo ontzettend slordig dat wij niet gewezen zijn op simpele dingen als dat we hem even hadden moeten inschrijven. Hetzelfde hadden we, toen we eindelijk zijn paspoort hadden, met de kosten van een verlenging daarvan. Ja natuurlijk werd die vergoed. We hadden echt dat geld teruggekregen als we binnen de vastgestelde termijn de rekening hadden opgestuurd. Maar dit was echt te laat. Helaas.
Maak gewoon even een praktisch lijstje voor nieuwe pleegouders met de vijf belangrijkste punten die je echt even dient te regelen. Een half A4’tje lijkt me voldoende. Het voorkomt een hoop ellende en het is fijn als pleegouders niet het idee krijgen dat ze criminelen zijn.
Overigens zijn we nog niet failliet en ook als we de oorlog met de diverse belastingdiensten verliezen, kunnen we nog steeds goed voor Koekie en onszelf zorgen.

Reageer op artikel:
Koekie wordt achtervolgd door de belastingdienst
Sluiten