Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 17 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Komt je kind weer zijn bed uit? Tips van een kinderslaapcoach

Denk je eindelijk een fijn slaapritme te hebben met je kind, en dan komt hij als kind plots weer uit bed. Om nog even om een knuffel te vragen, om met jou te komen slapen of omdat hij simpelweg niet kan slapen. Waarom komt je kind uit zijn bed en hoe creëer je weer een goed slaapritme voor je kleine zelfstandige?

Kinderslaapcoach Ewelina de Groot van Eindelijk Slapen legt uit waarom kinderen soms moeite hebben naar bed te gaan en er op deze leeftijd vaker uit kunnen komen.

Kind komt bed uit: ontwikkelingsmijlpalen

“Peuters tussen de twee en vier jaar hebben te maken met een aantal ontwikkelingsmijlpalen”, zegt De Groot. “Ze leren beter praten, hun wereld wordt steeds groter en ze worden steeds onafhankelijker. Ook hun emoties worden intenser, wat hun vaak overvalt en wat ze nog maar moeilijk kunnen plaatsen. Een peuter kan zich trouwens nog niet verplaatsen in jou als ouder: hij leeft vanuit zichzelf en zijn eigen behoeftes, en kan jou dus echt gaan opeisen. Alles moet gaan zoals hij het wilt en ze willen zelf kunnen bepalen.”

Nabijheid en aandacht

Heeft je peuter dus opeens weer moeite met bedtijd of in slaap blijven, dan kan dat volgens De Groot ook alles met die ontwikkelingsmijlpalen te maken hebben. “Ze hebben als natuurlijk gevolg daarvan meer nabijheid nodig, om al hun vaardigheden en gevoelens samen met jou te kunnen verwerken.”

“Een kind gaat pas echt goed slapen als hij in al zijn behoeftes is voldaan. Als hij zich geliefd en gezien heeft gevoeld, en in de peuterfase kan dat iets meer tijd en moeite kosten. Hij moet voldoende aandacht hebben gekregen om zijn prikkels te verwerken, en zijn dag kunnen afsluiten. Dat kan je peuter het beste doen met 1-op-1 aandacht.”

Voorzien in behoeftes en duidelijk slaapritueel

Het beste is dus volgens De Groot om je kind al in die behoeftes te voorzien vóór bedtijd. Door middel van genoeg aandacht aan je kind te geven, ook fysiek in de vorm van kusjes en knuffels.

“Daarna volgt een duidelijk slaapritueel. Een peuter heeft een duidelijke structuur en consistentie nodig in zijn slaapritueel, met weinig ruimte om daaroverheen te lopen. Het belangrijkste mechanisme voor een kind om in slaap te komen is voorspelbaarheid. Maar daarin vinden peuters het wel fijn ruimte te krijgen om íets zelf te bepalen: bijvoorbeeld het kiezen van het boekje voor het slapengaan. Het slaapritueel is een kwestie van herhalen zodat het uiteindelijk werkt.”

Terug naar bed of samen slapen?

Komt je peuter daarna steeds uit bed? Dan mag je volgens De Groot best helder zijn als jouw grens op een gegeven moment is bereikt. “Breng je kind rustig terug naar bed, zonder discussie. Dan weet je kind ook dat hij er niks mee bereikt.”

“Maar, als je het als ouder niet erg vindt om weer een periode samen te slapen met je kind of hem opnieuw knuffelend toe te stoppen,  dan kun je dat gerust doen. Als dat echter  het nieuwe normaal wordt en je wil het vervolgens veranderen, kan het gepaard gaan met intense emoties. Het belangrijkste is dat ouders ook hun eigen grenzen en behoeften voelen en die in balans brengen met behoeften van het kind.”

Is jouw peuter vaak moe? Dit zijn 6 tekenen dat je peuter niet genoeg slaapt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.