Redactie
Redactie Bijbaantjes 19 jun 2018

Kostgeld: zo bepaal je hoeveel kostgeld je aan je kind kunt vragen

Als je zoon of dochter nog thuis woont en een eigen inkomen heeft, kun je kostgeld vragen. Kostgeld vragen aan je kind is een goede manier om hem of haar voor te bereiden op een zelfstandige toekomst. 

Kostgeld als leermethode
Als je kostgeld vooral gebruikt als een manier om je kind te leren over het zelfstandige leven, kun je dit verder doortrekken. Zet het kostgeld dat je ontvangt apart op een spaarrekening. Dit geld kan dan later gebruikt worden als je kind op zichzelf gaat wonen. Bijvoorbeeld voor de inrichting, borg en boodschappen. 

Kostgeld tarief berekenen
Hoeveel kostgeld je kunt vragen, is afhankelijk van jullie situatie. De ene woon- of gezinssituatie is immers de andere niet. Er zijn verschillende dingen waarmee je rekening kunt houden om een bedrag vast te stellen. 

Denk hierbij aan gezamenlijke kostenposten als:
– Hypotheek, huur en servicekosten
– Gas/water/licht
– Telefonie, tv en internet
– Boodschappen
– Waskosten
-Abonnementen
– Gemeenteheffingen en waterschapsbelasting

Je kunt de kosten verdelen naar verbruik. Je kunt het bedrag ook inkomensafhankelijk maken. 

Rekening houden met ‘verliezen’
Bij het berekenen van het kostgeld, kun je ook rekening houden met wat je verliest. Dit zijn verliezen die ontstaan doordat er een kostganger bij je inwoont. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toeslagen die lager zijn of zelfs wegvallen. 

Tel tot slot alle kosten en eventuele verliezen bij elkaar op. Bereken hierbij een passend maandbedrag dat jouw kind moet betalen. 

Afspraken maken
Stem met je zoon of dochter af hoe en wanneer het bedrag aan jou betaald wordt. Stel eventueel een contract op met alle afspraken over het kostgeld. Bekijk na een paar maanden of de afspraken nog passen bij de situatie. Verdient je zoon of dochter opeens meer of minder? Of vallen bepaalde kostenposten anders uit? Pas het indien nodig aan. 

Bron: Nibud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kostgeld: zo bepaal je hoeveel kostgeld je aan je kind kunt vragen
Sluiten