Redactie
Redactie Beweging 21 jun 2018

Kramp bij tennissen

antwoord

Wat jij beschrijft bij je zoon klinkt als overbelasting van de armspieren. Door herhaaldelijk dezelfde beweging met de arm te maken kan er een zogenaamde tenniselleboog of RSI ontstaan. Een tenniselleboog kenmerkt zich door pijn rondom de elleboog met uitstraling richting de hand, eventueel samengaand met een zwelling van de onderarmspieren. RSI is meer een verzamelnaam van klachten van nek tot hand die door herhalende (repetitieve) bewegingen ontstaat. De klachten kunnen variëren: tintelingen, pijn en/ of krachtsverlies. 

Pijn die ontstaat door deze twee ziektebeelden komt door overbelasting van spieren en pezen. Vaak is computerwerk, tennis of schoonmaakwerk daar de oorzaak van. 

Behandeling bestaat uit de volgende mogelijkheden:

  • Probeer de repetitieve bewegingen te vermijden. Er hoeft geen absolute rust gehouden worden, maar laat je zoon stoppen bij pijnklachten. 
  • Kijk of computer, bureau en stoel goed op elkaar afgestemd zijn en probeer tijdens computeren ook veel rustmomenten in te bouwen. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan daar eventueel bij helpen.
  • IJs kan juist wel verlichting geven wanneer de arm pijnlijk is. 
  • Bij blijvende klachten kan de fysiotherapeut uitkomst bieden. 
  • Er bestaan ook speciale braces die gedragen kunnen worden: het gunstige effect is daarvan echter nog niet aangetoond. 
Reageer op artikel:
Kramp bij tennissen
Sluiten