Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Vrije Tijd 19 okt 2018

Kunnen kinderen nog wel buitenspelen? Deskundigen maken zich zorgen

Als je thuiskomt, zit je kind te appen met vrienden, ‘s avonds betrap je hem in bed met YouTube. Soms zouden we onze kinderen het liefst de deur uit schoppen om eens lekker te gaan buitenspelen. Maar kunnen ze dat überhaupt nog wel? Steeds meer dingen wijzen erop dat kinderen steeds slechter worden in beweging.

Meer botbreuken

Eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld dat het aantal botbreuken bij kinderen met 35 procent is toegenomen in 15 jaar tijd. Belandden er in 2001 nog geen 25.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar met een botbreuk op de Eerste Hulp na het sporten, in 2016 waren dat er al ruim 33.000.

LEES OOK: De voordelen van buitenspelen

Volgens experts komt dat ‘doordat kinderen tegenwoordig motorisch veel onhandiger zijn en onvoldoende bewegen’. Door dat gebrek aan beweging zouden hun spieren en botten minder sterk zijn, waardoor ze eerder blessures en botbreuken oplopen.

Niet genoeg motivatie én vaardigheden

Die hypothese wordt nu ook ondersteund door nieuw Canadees onderzoek (van de Children’s Hospital of Eastern Ontario) onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De onderzoekers volgden ruim 10.000 kinderen meer dan 3 jaar lang. De uitslag: Canadese kinderen hebben niet alleen een gebrek aan motivatie om de deur uit te gaan, maar het ontbreekt hen ook aan vaardigheden om goed te bewegen en te weten hoe ze dat moeten doen.

Slechts een derde van de groep onderzochte kinderen zou voldoen aan de norm qua kennis en competenties als het om beweging gaat. De rest kon soms niet eens op een goede manier een bal gooien.

Het belang van buitenspelen

We maken onszelf graag wijs dat de situatie in Nederland net niet minder erg is, maar dat neemt niet weg dat we ons zorgen moeten maken over de tijdbesteding van kinderen. Kinderen leren namelijk een stuk meer van spelen dan we ons meestal realiseren. Minder beweging is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kinderen ontwikkelen zich motorisch dus ook minder goed en zouden zich er zelfs minder gelukkig en zelfverzekerd door voelen.

LEES OOK: Wat leren kinderen van buitenspelen?

Als je kids tikkertje spelen, krijgen ze bijvoorbeeld motorisch inzicht én zijn ze sociaal bezig. Bij verstoppertje moet je steeds nieuwe verstopplekken bedenken en kunnen inschatten wanneer je naar de ‘buut’ toe kunt rennen. Zo heeft elk spel zijn eigen voordelen.

Deskundigen adviseren om je kind minimaal één uur per dag een activiteit te laten doen waardoor de hartslag omhoog gaat, plus drie keer per week iets waar de botten sterker van worden. Als je dan samen gaat wandelen, krijgt je kind meteen frisse lucht, maar dat niet alleen: een prikkelde omgeving (bijvoorbeeld het bos) stimuleert ook nog de creativiteit. Probeer niet aan risico’s te denken, maar laat je kinderen zo vrij mogelijk. Spelen maar!

Speelt jouw kind nog wel genoeg buiten of maak jij je daar zorgen over? Praat erover mee op ons mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Kunnen kinderen nog wel buitenspelen? Deskundigen maken zich zorgen
Sluiten