Alrik de Jong
Alrik de Jong Eropuit 20 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Kunst en natuur vloeien samen in het pittoreske Chiusa/Klausen en omgeving

IDM Südtirol/Alex Filz

Het woord schilderachtig lijkt te zijn uitgevonden voor kunstenaarsstad Chiusa/Klausen en omgeving. Deze regio in Zuid-Tirol is de zomervakantiebestemming bij uitstek voor cultuur- en natuurliefhebbers die van lekker eten en edele wijnen houden.

Zuid-Tirol begint met een glas wijn uit de regio

De Italiaanse regio Zuid-Tirol staat bekend om haar unieke keuken, prachtige natuur en vele zonuren. In de zomer wandel en fiets je hier van bergut naar berghut, waar de verse, regionale en traditionele producten uit de Alpen op mediterrane wijze worden bereid tot de lekkerste gerechten. Vergeet ook de eeuwenoude cultuur van Zuid-Tirol niet, met het kunstenaarsstadje Chiusa als kern. Maar het begint hier allemaal met een glas wijn uit de regio.

IDM Südtirol/Frieder Blickle
IDM Südtirol/Frieder Blickle

5 redenen om Chiusa en omgeving in de zomer te bezoeken

Chiusa en omgeving is een vakantieregio waar cultuur en natuur samenvloeien. Kort gezegd bestaat het gebied uit het kunstenaarsstadje Chiusa/Klausen, het dorp met de scheve toren Barbiano/Barbian, het kastanjedorp Velturno/Feldthurns en de uitgestrekte alpenweiden van Villandro/Villanders. Vijf highlights van deze veelzijdige regio.

Kunst, cultuur en natuur vloeien samen

Middeleeuwse muren, romantische straatjes met gekleurde huizen, de flair van Zuid-Tirol; het lieflijke Chiusa is een van de meest schilderachtige stadjes van Italië. Letterlijk. De Duitse kunstschilder Albrecht Dürer stopte in de 1494 tijdens zijn reis door Italië in Chiusa, waar hij vanaf een heuvel boven de stad zijn beroemde kunstwerk Das große Glück schilderde. Daarna trokken dichters en kunstenaars massaal naar Chiusa, dat nog steeds te boek staat als kunstenaarsstadje. Meer cultuur vind je bijvoorbeeld in het dorpje Barbiano, met een kerktoren die nog schever is dan de Toren van Pisa.

IDM Suedtirol/Alex Filz

Fietsen

Vanuit Chiusa tref je een prachtig netwerk aan fietsroutes. Richting het noorden fiets je naar Bressanone/Brixen, Vipiteno/Sterzing, Brennero/Brenner en het Val Pusteria/Pustertal. Zuidwaarts rijd je richting Bolzano/Bozen. Onze tip: de etappe van Bressanone naar Bolzano, waarin schilderachtige stadscentra worden afgewisseld met de kleurrijke, zomerse natuur van de Alpen. Er zijn makkelijke fietsroutes met nauwelijks hoogteverschil, maar ook uitdagende MTB-trails voor ervaren mountainbikers.

Wandelen

Het middelgebergte rond Chiusa is een paradijs voor wandelaars. Je ontkomt tijdens je vakantie sowieso niet aan Villandro, een van de mooiste en grootste weides van de Alpen die net als Barbiano en Veluturno een arsenaal aan onvergetelijke momenten voor de hele familie biedt, zoals een adembenemend uitzicht over de Dolomieten. Alpenweiden vol bloemen, heidevelden, bergbeekjes, naaldbossen en riviervlaktes worden hier omringd door machtige bergtoppen. Zowel recreatieve wandelaars als ervaren alpinisten kunnen alle kanten op. Maak vooral een uitgebreide tussenstop voor een verfijnde maar energierijke lunch in een van de berghutten die de regio rijk is.

IDM Suedtirol/Helmuth Rier

Wijn en andere lokale heerlijkheden

Kan de mix van natuur en cultuur nog nog zo mooi zijn, genieten staat hier boven alles. Maar in Chiusa begint het allemaal met een glas witte wijn. ‘s Werelds lekkerste witte wijnen als de Sylvaner, Veltliner, Kerner en Müller Thurgau worden hier gemaakt. De geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Tirol gaat bijna 3.000 jaar terug, de liefde voor het product proef je terug in je glas. Die wijnen worden begeleid door lokale heerlijkheden als spaghetti, pizza en Zuid-Tirools spek. Zowel in luxere restaurants als in de traditionele buschenschanken en boerencafés is eten hier een onvergetelijke beleving. Probeer na het diner een lokale grappa.

Evenementen en tradities

In de lente, zomer en herfst worden in Chiusa evenementen georganiseerd. Van culinaire weken en wijnfestivals voor foodies, zoals het Wijnfestival Sabiona19, tot speciaal georganiseerde ‘Mountain Days’ voor actievelingen. Maar dé traditie van deze regio is Törggelen. Volgens oude ongeschreven regels openen wijnhuizen en plattelandsherbergen vanaf de laatste warme herfstdagen tot ongeveer eind november de deuren voor liefhebbers van deze traditie. Nieuwe wijn, kastanjes, gerstesoep, ravioli, knoedels, gepekeld varkensvlees en huisgemaakte worst met zuurkool staan centraal tijdens het Törggelen.

IDM Suedtirol/trickytine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.