redactie
redactie Eczeem 19 juni 2018

‘Kwart ouders schuldgevoel over kind niet dagelijks wassen’

Eén op de vier ouders vindt zichzelf een slechte ouder als ze hun kind niet iedere dag wassen. Maar is dit wel zo slecht? Nee, vindt dermatoloog Marjolein Leenarts. Iedere dag douchen is juíst niet goed: het droogt je huid uit.

De cijfers komen naar voren uit onderzoek van de dermatoloog onder 1021 mannen en vrouwen. 68 procent van de ondervraagden gaf aan zijn kind iedere dag te wassen.

Slechte ouder

Van de ouders die hun kind niet dagelijks wassen, vindt een kwart zichzelf hierdoor een slechte ouder. Een opvallende uitkomst is dat vooral mannen zich schuldig voelen over het niet dagelijks wassen van hun kind: 26 procent tegenover 16 procent van de vrouwen.

Oorzaak van eczeem

Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de tien denkt dat eczeem een gevolg is van gebrekkige verzorging. Maar het juist omgekeerd: vaak is overmatige hygiëne door veel handen wassen en douchen een oorzaak van eczeem.

Ouderwets met een washandje

“Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassen een gewoonte”, vertelt Leenarts. “Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.” En dat komt volgens de dermatoloog doordat veelvuldig watercontact je huid uitdroogt. “Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid.”

Wassen zonder zeep

Ook vindt een kwart van de deelnemers het maar vies als er geen zeep wordt gebruikt tijdens het wassen. Maar hiermee moet je terughoudend zijn, volgens de dermatoloog. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan, waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. Gebruik liever douche- of badproducten op oliebasis.”

Bron: NU.nl / Drs. Leenarts Dermatoloog

Lees ook: 'Kind dagelijks in bad? Niet doen!'.

Reageer op artikel:
‘Kwart ouders schuldgevoel over kind niet dagelijks wassen’
Sluiten