redactie
redactie Brugklas 19 juni 2018

“Laat kind tot 14 jaar op basisschool blijven”

Kinderen kunnen beter tot hun veertiende op school blijven, vindt Marie-Christine Opdenakker, onderwijskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Want: een kind al op z’n twaalfde indelen op niveau en een vervolgopleiding laten doen, is veel te vroeg.

De onderwijskundige staaft haar uitspraken met onderzoek – dat volgende week gepubliceerd wordt. Daaruit blijkt dat het beter is om kinderen langer op de basisschool te houden en ze vanaf 14 of 15 jaar naar een beroepsopleiding te laten gaan. Dit zou dan een algemene vooropleiding zijn voor het hoger onderwijs of universiteit.

Slecht voor de prestaties

Opdenakker onderzocht de drie onderwijsstelsels in negen Europese landen. Volgens haar blijkt uit hieruit dat het vroege indelen van kinderen zoals in Nederland en Duitsland wordt gedaan, slecht uitpakt qua prestaties. Vooral voor jongens, kinderen van laagopgeleide ouders, leerlingen met een migrantenachtergrond en laatbloeiers.

Verschillen en ongelijkheid

Maar door de tijd op de basisschool met een paar jaar te verlengen, krijgen die gedupeerde leerlingen de kans zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze echt kunnen, denkt Opdenakker. “Het Nederlandse systeem vergroot verschillen en werkt ongelijkheid in de hand.”

Positieve resultaten in Finland

De onderwijskundige ziet het schoolsysteem in Finland als voorbeeld. Daar krijgen tieners langer de tijd op een basisopleiding, maar gaan als ze 14 of 15 jaar zijn wel direct door naar een beroepsopleiding, een algemene vooropleiding voor hoger onderwijs of de universiteit. En dat dat een goed plan is, zie je volgens Opdenakker terug in de resultaten. “In Finland komt zitten blijven bijna niet voor. Sinds het nieuwe systeem zijn de verbale prestaties van leerlingen toegenomen en zijn de resultaten van kinderen van laag opgeleide ouders omhoog gegaan. Dat systeem heeft een emanciperende werking.” 

Nederlandse kinderen moeten dezelfde kansen als de Finse jeugd krijgen, bepleit Opdenakker. “Op hun twaalfde wordt een groot deel van de toekomst van Nederlandse kinderen bepaald. Zo beknot je ze, want de ontwikkeling van kinderen loopt niet gelijk. De hersens van meisjes ontwikkelen zich bijvoorbeeld sneller en anders dan die van jongens.” 

Samenwerken voor een goede keuze

Ook de VO-Raad, die middelbare scholen verenigt, vindt net als de onderwijskundige dat 12 jaar net iets te jong om al een keuze voor niveau te maken. Nu is het al zo dat middelbare scholen proberen die keuze uit te stellen, door leerlingen makkelijker te laten switchen van niveau. Dat wordt gedaan door bijvoorbeeld de zogenoemde brede brugklassen, waarin kinderen twee jaar de tijd krijgen om de knoop door te hakken of ze mavo, havo of vwo willen volgen.

De raad hoopt dat scholen die dit niet aanbieden, meer gaan samenwerken en kinderen laten doorstromen. Ook willen middelbare scholen iedere leerling na een paar jaar opnieuw advies geven, zodat de kinderen de goede keuze kunnen maken.

Bron: AD

Reageer op artikel:
“Laat kind tot 14 jaar op basisschool blijven”
Sluiten