Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Laat naar bed

antwoord

Een kleine kleuter met een eigen wil maakt het ouders behoorlijk lastig. Ze kunnen heel volhardend zijn en als ze ook maar een klein beetje ruimte voelen houden ze enthousiast vol tot het ze lukt hun zin te krijgen. Een beetje slim kind doet dat vooral op jouw zwakke momenten: als je moe bent, niet veel kunt hebben, er anderen bij zijn, er een broertje slaapt of in een bomvolle supermarkt. En vooral op die momenten is de verleiding en de valkuil groot dat we zo nu en dan toch toegeven om meer geschreeuw en strijd te voorkomen. En daar zit nou net de belangrijkste kern van het hele verhaal. 

Wat te doen bij slimme, volhardende peuters/kleuters die de strijd opzoeken – eigenlijk geldt het gewoon voor alle leeftijden?

  • Heel duidelijk, consequent en strikt zijn. Je moet heel duidelijke regels hebben (zoals twee keer per dag een snoepje op een vaste tijd) en daar zeker in deze leerfase ook echt niet vanaf wijken, want dan proberen ze het geheid de volgende keer weer. 
  • Je kunt wel met haar afspreken dat ze bijvoorbeeld zaterdag een kwartiertje langer mag opblijven, als ze de hele week zonder zeuren gaat slapen. Dan stel je iets positiefs in het vooruitzicht als ze meewerkt.
  • Het is van belang dat je de bedtijd aanhoudt die jíj wil. Geschreeuw of geen geschreeuw. Geen discussie (!), nee is gewoon nee, geen aandacht meer en zeker niet toegeven! Dat betekent wellicht dat je voor een paar dagen een oplossing moet zoeken voor haar kleine broertje, zodat die niet wakker wordt, maar je moet echt even volhouden met haar. 
  • Soms werkt het beter om het avondritueel met een kookwekker te doen. Gaat het belletje? Dan is het bedtijd, klaar. 
  • Vraag haar wat ze fijn vindt om te doen voor ze gaat slapen, hoe moet het naar bed brengen eruitzien, waar kan ze lekker van slapen. Zo geef je haar wat controle en dat is wat ze graag wil. Jíj bepaalt de tijd, zij de invulling.
    Verder is het van belang dat ze de hele dag door duidelijke afspraken en grenzen heeft en dat je haar prijst voor wel luisteren of meewerken. Zorg ook dat je met een eventuele partner op één lijn zit, want lukt het haar bij de ander wel dan werkt het de avond erna waarschijnlijk ook niet meer.
Reageer op artikel:
Laat naar bed
Sluiten