redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Lastige puber

antwoord

Pubers zijn soms om gek van te worden. Je beschrijft meerdere herkenbare puberacties. En je geeft ook zelf al aan wat eigenlijk het belangrijkste is: blijf communiceren! Blijf in gesprek en contact met je dochter. Mijn belangrijkste tip daarbij is om – hoe moeilijk ook – je oordelen en mening over allerlei dingen die ze nu doet, voelt en opzoekt, zoveel mogelijk achterwege te laten. Te veel oordelen over haar vrienden, roken, seks enzovoort werkt vaak alleen maar averechts. 
Veel beter kun je ervoor kiezen om de voor- en nadelen van acties mee te geven en haar te informeren over de mogelijke gevolgen. Ook kun je vertellen wat het met jou doet of zou doen, maar geef aan dat de dingen die ze doet uiteindelijk haar keuze zijn. Verbieden, dreigen en steeds met sancties komen, verslechtert het contact en kan ervoor zorgen dat ze niks meer deelt en vertelt, terwijl ze daarbuiten stiekem toch haar gang gaat. Dat is denk ik helemaal niet wat je wil, want dan verlies je de grip helemaal. 

Wat kun je nog meer doen?

  • Benadruk de dingen die wél goed gaan of leuk van haar zijn. Bedenk ze ook regelmatig voor jezelf! En probeer samen voldoende leuke dingen te doen, zonder strijd. In periodes als deze is dat heel belangrijk. 
  • Toon in gesprekken echt interesse en stel vragen. Maar maak er dus geen kruisverhoor van en kraak niet alles af. Zo hou je de communicatie open zodat je feeling houdt met haar leefwereld en kunt ingrijpen als het echt nodig is.
  • Uiteraard heeft een meisje van 13 het zeker ook nodig dat jij grenzen stelt en haar af en toe een halt toeroept. Ze kan nog niet alles zelf aan en beslissen, daar is ze te jong voor. 
  • Toon ook begrip voor haar gevoelens en erken de moeilijke keuzes. Verwoord haar gevoel en haar wensen. Zo voelt ze zich veel meer begrepen, is er minder weerstand en hou je ingang tot het bespreken van dingen. ‘Natuurlijk is het lastig als je vrienden willen dat je probeert te roken, moeilijk om nee tegen te zeggen!’ En: ‘Ja, vmbo klinkt ook lekker makkelijk, ik kan best begrijpen dat je dat overweegt en dat het relaxed lijkt.’ Bespreek vervolgens de voor- en nadelen, geef haar informatie en geef aan dat je erop vertrouwt dat ze de juiste keuzes maakt of er bij jullie op terugkomt. 
  • Pas in deze tijd goed op jezelf. Zorg dat je je verhaal bij iemand kwijt kunt en zorg dat je oplaadmomenten hebt. Wanneer jij de lol en positieve momenten van en met je puber helemaal niet meer kan inzien, wordt het alleen maar erger. 

Enne… een beetje begrip voor deze verwarrende en spannende tijd en de humor inzien van haar gevecht met jullie en zichzelf, is belangrijk en erg nodig om het allemaal vol te houden. Het blijft echt niet zo, vertrouw daar ook een beetje op!

Reageer op artikel:
Lastige puber
Sluiten