Redactie
Redactie Basisschool kiezen 21 jun 2018

Lastige schoolkeuze

antwoord

Een veel voorkomende vraag die ouders bezighoudt: waar kies ik voor qua school? Kies ik voor praktisch, voor leuk of voor de beste school? Kies ik voor de school waar alle kindjes uit de buurt heengaan? En een andere veel voorkomende vraag: heb ik de goede keuze gemaakt, moet ik wisselen en als ik dat doe wat doet dat met de kinderen?

Het lastige van dit soort keuzes is dat er vaak net zoveel voor- als nadelen kleven aan het wisselen van een school. Alleen al de plus- en minpunten van de scholen zelf; de ene school staat dáár goed om bekend, bij de andere school is iets anders goed geregeld. Bovendien is veel afhankelijk van de leerkracht die de kinderen krijgen en die zijn nu eenmaal nooit allemaal even goed. Kortom, er blijven altijd twijfels als je denkt aan een overstap en die zullen ook blijven als je de stap uiteindelijk niet zet. 

Bij mij komen een paar vragen op bij het lezen van je mail:

  • Gaat het je vooral om de randzaken op de school of primair over de kwaliteit van het onderwijs? 
  • Hebben de kinderen het op de huidige school goed naar hun zin? Missen zij dingen op school of zijn ze zo tevreden?
  • Wat vul je nu al zelf aan buiten schooltijd? Is dat vol te houden en maakt dat het totaal voor jou nu ook al oké?
  • Heb je op de huidige school al eens aangegeven wat je mist? Kun je daar jouw twijfels bespreken? 

Nog een paar overwegingen bij je besluit:

  • Je kunt het einde van dit schooljaar afwachten om te zien hoe de overstap je vriendin bevalt. Blijkt de andere school echt zoveel leuker en beter als jullie denken?
  • Van school wisselen kan een behoorlijke impact hebben, maar de meeste kinderen passen zich ook heel snel weer aan. Voor de oudste twee, die nog maar een paar jaar te gaan hebben, is de overstap waarschijnlijk veel heftiger dan voor de jongste twee. Je kunt overwegen alleen de jongste twee naar de andere school te laten overstappen, al is dat logistiek even pittig.
  • Bespreek je ideeën pas met de (oudere) kinderen als je zelf weet hoe je erin staat. Is het een voldongen feit dat ze naar de andere school gaan, dan moet je het niet als vraag aan ze voorleggen. Maar telt hun overweging serieus mee in je besluit, dan is dat een andere insteek. 
  • Je kunt ook eerst een gesprek aanvragen op de andere school. Vraag na hoe zaken geregeld zijn waarover je juist tevreden bent op de huidige school maar die je mist op de nieuwe. Zo krijg je een goed beeld van de verschillen en kun je plussen en minnen tegen elkaar wegstrepen.
  • Realiseer je dat er waarschijnlijk nooit een honderd procent goede keus zal zijn; beide opties hebben voor- en nadelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Lastige schoolkeuze
Sluiten