Redactie
Redactie Cito en Toetsen 19 jun 2018

Laurent (6) gaat nu al naar middelbare school

Nog maar zes jaar oud en nu al naar de middelbare school. De Amsterdamse Laurent Simons gaat over een paar weken beginnen op het gymnasium. “Hij gaat als speer”, vertelt vader Alexander Simons aan ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 in België.

Laurent werd geboren in Oostende in België, maar woont nu met zijn ouders in Amsterdam. Hij begon zoals iedere andere kleuter gewoon aan de basisschool, maar daarna verliepen zijn leerjaren toch écht anders dan die van leeftijdsgenoten.

Moeiteloos

De zesjarige, die op een particuliere school zit, werd al snel een jaar vooruit gezet, vertelt zijn vader aan Radio 1. “En daarna weer een jaartje. Hij absorbeert de leerstof heel snel. Vooral sinds januari vorig jaar verslindt hij het ene leerjaar na het andere. Zonder enige moeite.” Alexander legt uit dat zijn zoon ook iedere toets maakt, waardoor de jongen kan doorstromen naar het volgende leerjaar.

Laurent wordt goed begeleid op zijn school en er wordt goed in de gaten gehouden wat hij allemaal kan. Sinds september dit jaar is Laurent alvast begonnen aan de wiskundestof van de eerste klas op de middelbare school. “Dat gaat eigenlijk ook als een speer”, zegt Alexander. “Hij is nu al halverwege de stof van het eerste jaar, in amper twee maanden.”

Spannend

En hoe Laurent zelf met deze ontwikkelingen omgaat? “Heel goed”, zegt zijn vader. “Hij is heel down to earth.” Toch vindt Alexander het wel heel spannend dat zijn zoon straks tussen de pubers zit. “Maar”, zegt hij. “Ik denk dat hij het wel heel prettig vindt. Hij kan ook niet zo goed aarden met kinderen van zijn eigen leeftijd.” Daarnaast geeft de vader aan dat hij denkt dat dit beter is voor zijn zoon. “Is het wel gezond om een slim kind bij wat minder slimme kinderen te zetten? Ik denk dat daar meer frustraties ontstaan.”

Harry Potter

Toch zit Laurent niet steeds met zijn neus in de boeken, volgens Alexander. “Juist niet. Na school doet hij eigenlijk niets voor school. Op YouTube is hij vaak aan het kijken naar video’s over hoe dingen in elkaar zitten, hij is gek op Harry Potter, stripverhalen en computerspellen.”

'Als hij maar gelukkig is'

Mocht Laurent over twee jaar al klaar zijn voor de universiteit, “dan gaan wij mee”, zegt de vader resoluut. “We laten hem niet alleen naar de universiteit gaan.” Alexander wil liever nog niet zo ver vooruitkijken. “Dat is misschien wel beter. Dan maak je je ook niet zoveel zorgen. We laten hem zijn gang gaan. Als hij maar gelukkig is.”

Bron: Radio 1 / De Redactie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Laurent (6) gaat nu al naar middelbare school
Sluiten