Redactie
Redactie Geld 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Leer ze de waarde van geld

Het is belangrijk kinderen de waarde van geld te leren. Daar kun je mee beginnen als ze al heel jong zijn. Geef ze bijvoorbeeld zakgeld, zodat ze leren om een periode met een bepaald bedrag te overbruggen. Zeker in tijden van bezuinigingen is het belangrijk om je kinderen hiervan bewust te laten zijn.

Als je geld moet besparen in je gezin moet het uitgavenpatroon worden aangepast. In veel gevallen betekent dit dat je anders moet gaan leven met je gezin dan daarvoor. Je kunt bijvoorbeeld minder snel met je kinderen een dagje uit of een keer uit eten gaan. Daar zullen je kinderen ongetwijfeld wat van merken.

Tegelijkertijd kunnen je kinderen zeker een bijdrage leveren aan het bezuinigen. Maar het is wel verstandig je te realiseren dat ‘kinderen nog kinderen zijn’ en geen volwassenen. Ze zijn nog bezig met het leren omgaan met geld en hun leeftijd is hierbij een belangrijke factor. Maar besparen hoort uiteraard ook bij het leren omgaan met geld. En natuurlijk geldt, ook als het om besparen gaat: jong geleerd is oud gedaan.

Net als bij andere geldzaken, zoals het geven van zakgeld, is het ook bij besparen belangrijk om hierover met je kinderen in gesprek te gaan. Als je je kinderen er op de juiste manier bij betrekt, zullen ze er alleen maar meer van kunnen leren. Ik geef je graag een paar tips die je mogelijk kunnen helpen je kinderen er zo goed mogelijk bij te betrekken:

  • Vertel je kinderen waarom er bezuinigd moet worden binnen het gezin. Wordt er te veel uitgegeven? Of misschien wil je als gezin sparen voor een bepaalde vakantie? Praat hierover met je kinderen en geef ze gelegenheid hun vragen hierover te stellen.
  • Heel belangrijk: voeg de daad bij het woord en geef zelf het goede voorbeeld.
  • Als je wilt, kun je je kind laten zien waar het geld aan wordt besteed. Je geeft ze daarmee inzicht in je ‘kasboekje’, zodat ze zelf zien waar er mogelijk bespaard kan of moet worden. Dit is wel afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Jongere kinderen zullen hier minder snel iets van leren.
  • Vraag je kinderen om zelf actief mee te denken. Je maakt het besparen daarmee op een speelse manier ook hun project. Je zult zien dat ze graag helpen en met prachtige ideeën komen. Zo wordt besparen misschien zelfs nog een leuke gezinsactiviteit!
  • Laat je kinderen zien hoe je moet besparen op dagelijkse boodschappen. Vraag ze bijvoorbeeld om bij het boodschappen doen op zoek te gaan naar de goedkoopste artikelen die op het boodschappenlijstje staan. Goed voor de portemonnee en hier leren ze ook weer op een speelse manier van.
  • Koop speelgoed standaard tweedehands of leen het. Je kinderen zullen ervaren dat het speelplezier net zo groot is met tweedehands speelgoed.
  • Kleding tweedehands kopen is ook een optie. Je kunt natuurlijk ook kleding van je oudere kinderen – of neefjes, nichtjes, buurkinderen – doorgeven aan hun jongere broertjes en/of zusjes.
  • Maak met je kinderen afspraken over hun eigen bespaardoelen. Stel dat je kind iedere maand een bepaalde uitgave doet van zijn of haar zakgeld. Bespreek dan hoe hij of zij hierop kan besparen. Bijvoorbeeld door een maand over te slaan of een goedkoper alternatief te zoeken. Dit heeft niet direct effect op de besparingen die je als gezin doet, maar het leert je kind wel in zijn of haar eigen omgeving om te gaan met besparingen.

Het is niet altijd leuk om met je gezin te moeten besparen, zeker niet als dat voor langere tijd noodzakelijk is. Maar aan de andere kant hoeft besparen ook niet heel erg te zijn. Door te besparen kun je beter met je budget omgaan: geld overhouden in plaats van schulden maken. Hoe dan ook: je kinderen leren hier alleen maar van. En dat hoeft niet gepaard te gaan met een negatief verhaal naar je kind.

Met bovenstaande tips kun je er met je kind een leerzame en zeker ook leuke ervaring van maken!

Meer informatie: www.zobespaarjegeld.nl.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Leer ze de waarde van geld
Sluiten