redactie
redactie Groepen 1-8 21 juni 2018

Leergierige peuter

antwoord

Je bent op zoek naar oefenboekjes voor je 3-jarige om werkjes uit te doen, omdat hij op de crèche niet voldoende gestimuleerd wordt. Die zijn niet moeilijk te verkrijgen. Bij de meeste speelgoedzaken maar ook bij Kruidvat, Hema en Action heb je allerlei boekjes om met jonge kinderen bezig te zijn met letters, cijfers, en schrijven. Mijn advies is om deze niet overmatig aan te bieden. Het is prima als een kind zich daar lekker mee kan vermaken, maar ga het niet als een soort les aan je peuter aanbieden.

Je hebt het gevoel dat je kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Hij kent alle letters immers al en kan ook een beetje tellen. Kinderen ontwikkelen zich op deze leeftijd vaak heel sprongsgewijs en soms ook eenzijdig. Dat is heel normaal. Het ene kind is veel bezig met taal en letters of cijfers, het andere kind is motorisch of sociaal gezien ver voor op leeftijdsgenoten.

Soms zie je peuters de moeilijkste puzzels moeiteloos leggen, alle dinosaurussoorten of automerken herkennen, of met gemak een spelletje memorie van hun ouders winnen. Dit is niet uitzonderlijk, maar wel erg leuk. Het is fijn om te zien dat je kind zich ergens helemaal op kan focussen en het is ook prima om hierin mee te gaan. Extra stimuleren is echter niet nodig.
Op de kleuterschool mag een jongste kleuter ook eenzijdig bezig zijn: in het begin kiest de jonge kleuter vaak steeds dezelfde materialen. De juf zal op een gegeven moment gaan stimuleren om ook andere werkjes aan te pakken zodat er een bredere ontwikkeling ontstaat.

Spelenderwijs leren kinderen het meest. Enkele voorbeelden:

  • knippen, plakken, vouwen: motoriek, inzicht, concentratie
  • knutselen: creativiteit, taal, motoriek, problemen oplossen
  • kralenplank: inzicht, tellen, ordenen, de kleuren, vergelijken, concentreren, fijne motoriek
  • samen spelen en werken: sociale ontwikkeling, taalvaardigheid, en heel veel meer
  • bouwen: ruimtelijk inzicht, problemen oplossen, taal, motoriek,

Een paar ideetjes om thuis de ontwikkeling van je kind te stimuleren:

  • Bied je kind verschillende materialen aan zoals: klei, verf, stiften, potlood, krijt. Laat hem schilderen of vormen maken van klei, knippen of plakken van plaatjes. Een kind dat gefocust is op letters en cijfers gaat misschien letters of cijfers schilderen en kleien. Dat is prima. Tegelijkertijd is hij bezig kleuren te benoemen, zijn motoriek te ontwikkelen en problemen te leren oplossen.
  • Ga naar buiten: Welk kind wil niet naar buiten? Wil je kind niet spelen? Je kunt ook wandelen en vertellen over de natuur en het bos. In de natuur valt van alles te verzamelen waar je kind veel van kan leren. Praat veel met je kind over de wereld om hem heen.
  • Lees voor uit allerhande boekjes. Haal eens informatieve boekjes uit de bibliotheek en laat je kind de onderwerpen kiezen. Jouw kind leert vast wel lezen. Dat mag, maar hoeft niet per se nu al. We hebben namelijk 26 letters maar vele malen meer woorden. Help hem dus zijn woordenschat uit te breiden want dáár heeft hij veel meer aan. Een goede woordenschat is een voorwaarde voor succes op de basisschool.
  • Speel met zand en water: je kind bedenkt wat hij gaat doen, neemt initiatief, lost probleempjes op, maakt vormen, gebruikt zijn fantasie, ontwikkelt zijn motoriek en geniet! Speel met hem door bijvoorbeeld taartjes te bakken. Door samen spelen stimuleer je de taalvaardigheid en woordenschatontwikkeling. Nodig vriendjes uit en zo worden ook nog de sociale vaardigheden ontwikkeld.

Zo zie je dat een kind enorm veel leert van spelen. Ik zeg vaak: er wordt nergens zoveel geleerd als in de kleuterschool en door te spelen. Het is dus aan te raden om naast de loco en letterboekjes je kind uit te dagen om veel te spelen.

Reageer op artikel:
Leergierige peuter
Sluiten