Redactie
Redactie Eindexamen 21 jun 2018

Leerlingen krijgen ‘plusrapport’ bij diploma

Krijgt jouw zoon of dochter binnenkort zijn diploma? Dan is de kans groot dat hij of zij daarnaast ook nog een ‘plusrapport’ krijgt. De eindexamenkandidaten krijgen hiermee een speciale vermelding van extra activiteiten en vaardigheden die niet op het examen terugkomen. Een mooie extra aanvulling of geeft het de leerlingen juist extra stress?

Volgens het AD neemt de populariteit van het document op scholen juist enorm toe. Vorig jaar was het rapport nog een uitzondering op de regel, maar dit gaat veranderen. “Over een paar jaar krijgen alle leerlingen een aanvulling op het diploma”, vertelt Paul Rosenmöller, voorzitter van brancheorganisatie VO-raad aan de krant. “Een diploma met cijferlijst geeft geen volledig beeld.”

Aanvulling op diploma

Op dit moment geeft bijna één op de drie middelbare scholen hun leerlingen deze week het 'plusrapport' als aanvulling op het diploma. Scholen mogen overigens zelf kiezen wat er in dit rapport terecht komt. De activiteiten en vaardigheden kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een deelname aan de leerlingenraad, de schoolkrant of extra vakken waarin geen examen is gedaan. Maar ook maatschappelijke stages, theatervoorstellingen of goed zijn in samenwerken of organiseren is het vermelden waard.

Het doel van dat plusrapport?

Het doel van het extra rapport is leerlingen een blijk van waardering geven voor de extra activiteiten die zij ondernemen of de vaardigheden die zij bezitten. Hoe ‘slecht’ je ook kunt leren, je bent áltijd ergens goed in, is de gedachte. Het plusdocument is niet alleen een ‘simpele’ blijk van waardering, maar kan de leerling ook nog goed van pas komen bij een vervolgstudie die een selectieprocedure hanteert.

Leren om vaardigheden in te zetten

Studenten uit de eerste klas houden nu zelf het 'plusrapport' bij. “Met zo’n plusdocument staan ze vanaf het eerste jaar stil bij waar ze goed in zijn”, legt Ellis van Kemenade van het Dr.Knippenbergcollege in Helmond uit. “Hoe beter ze dat weten, hoe beter ze die vaardigheden kunnen inzetten.” Tegen de tijd van het eindexamen wordt het document dan door de school gecontroleerd en eventueel bijgevuld.

'Extra stress door plusrapport'

Ruud Duvekot van de Universiteit Utrecht is juist niet te spreken over het plusrapport. “Dit voegt echt niets toe en geeft niet ineens toegang tot vervolgonderwijs. Dit geeft het gewone diploma al”, vindt hij. “Voor sommige kinderen zal dit extra stress veroorzaken. Zij hebben de handen al vol aan het behalen van het gewone diploma.”

Bron: AD

Reageer op artikel:
Leerlingen krijgen ‘plusrapport’ bij diploma
Sluiten