Leerlingen middelbare vaker door naar hoger niveau

Steeds vaker stromen middelbare scholieren door naar een hoger niveau, nadat zij hun diploma op een lager niveau hebben gehaald. In de afgelopen tien jaar is het ‘stapelen’ niet meer zo hoog geweest als nu.

In het schooljaar 2014-2015 is 7,8 procent van de leerlingen die vmbo of havo heeft afgerond, verder gegaan op een hoger niveau. Zo schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. De cijfers komen van DUO.

Betere kansen

Dekker vermoedt dat de stijging te danken is aan scholen die kinderen betere kansen bieden. Daarnaast is het mogelijk dat scholen zich beter houden aan de toelatingscode vmbo-havo die in 2012 is geïntroduceerd. Dit betekent dat leerlingen minimaal een 6,8 als cijfer moeten hebben om door te stromen naar een hoger niveau.

Doorstroomrecht voor andere vormen

Dit jaar zal de staatssecretaris beslissen of er ook een doorstroomrecht moet komen naar andere vormen van het voortgezet onderwijs. Nu lijkt het erop dat eisen voor de toelating goed werken, dus zag Dekker vorig jaar nog geen heil in doorstroomrecht voor alle niveaus.

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Leerlingen middelbare vaker door naar hoger niveau
Sluiten