redactie
redactie Opvoeden 21 juni 2018

Leerlingen tekenen ervoor: half jaar niet roken

Een half jaar lang niet roken en daarmee kans maken op een uitje met de hele klas. 120 klassen in Nederland hebben een contract ondertekend om daarmee te beloven zich aan de afspraak te houden: zes maanden lang van de sigaretten afblijven.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid lanceert de Smokefree Challenge als onderdeel van het ontmoedigen van roken onder jongeren. Het gaat om een proef in de regio’s Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland-Gelderland.

Rookvrije generatie

“Als je op jonge leeftijd niet begint, begin je er later vaak ook niet meer mee”, zegt Van Rijn. “Dat gun ik alle jongeren. De rookvrije generatie komt hiermee weer een stapje dichterbij.”

Veel rokers op vmbo

De 120 scholen die het contract hebben ondertekend zijn allen vmbo -of praktijkscholen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat leerlingen op het vmbo aanzienlijk vaker roken dan leeftijdsgenoten die op een ander niveau studeren. Op het vmbo heeft 32 procent ooit gerookt, met daarentegen 16 procent op het vwo.

Voordelen niet roken

Naast het half jaar niet roken, krijgen de leerlingen tijdens de Challenge ook nog drie inhoudelijke lessen én een creatieve opdracht. Deze opdracht houdt in dat leerlingen met elkaar een video maken met tien voordelen over niet roken. De jongeren hebben vlogger Dylan Haegens hierbij als voorbeeld, die al een filmpje heeft gemaakt over de voordelen van niet roken voor NIX18. Daarnaast wordt de Smokefree Challenge ondersteunt door de GGD en het Trimbos-instituut.

Rokende jongeren

De afgelopen jaren is het aantal jongeren dat rookt al gedaald. In 2011 was het percentage jongeren tussen 12 en 16 jaar dat ooit had gerookt 33 procent, maar inmiddels is dit 23 procent.

Bron: Nationale Onderwijsgids / RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Leerlingen tekenen ervoor: half jaar niet roken
Sluiten