Gina Koninkx
Gina Koninkx Lezen 2 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Het is slecht gesteld met het leesniveau van kinderen (én volwassenen) in Nederland

Verschillende organisaties maken zich grote zorgen over het leesniveau van kinderen in Nederland. Dit niveau daalt al tijden en de politiek zal snel moeten ingrijpen om het tij te keren. Onlangs is er opnieuw aan de bel getrokken en wordt er opgeroepen tot een leesoffensief.

Het leesniveau van kinderen daalt in Nederland

Het gaat niet goed met het leesniveau van zowel kinderen als volwassenen in Nederland. Hierom pleiten verschillende organisaties voor een strak leesbeleid om de dalende trend te keren. Kinderen zijn tegenwoordig minder leesvaardig en uit onderzoek blijkt ook dat zij minder plezier beleven aan lezen. Erg zorgelijk.

Er zijn behoorlijk wat dingen die je kunt doen om het lezen leuker te maken voor je kinderen: 7 tips zodat je kind plezier krijgt in het lezen van een boek

Wat moet er gebeuren?

Het doel van de verschillende organisaties die onlangs aan de bel trokken is dat elke leerling met een voldoende leesniveau zijn of haar school moet verlaten. Is dat niveau niet goed genoeg? Dan moet deze leerling dus extra focus en aandacht krijgen om toch aan dat niveau te kunnen voldoen.

Hoewel vorig jaar al meer ondersteuning is gegeven vanuit de politiek om het leesonderwijs in Nederland te verbeteren, is het leesniveau dus nog steeds dalend. Het belangrijkste wat jij daar als ouder aan kan doen? Je kind voorlezen. Consequent.

LEES OOK: Waarom het juist goed is om kinderen te blijven voorlezen (ook als ze ouder worden)

Het gaat niet alleen om kinderen

Het is niet alleen slecht gesteld met de leesvaardigheid van kinderen, ook het leesniveau van volwassenen is verslechterd. Om aan te geven hoe groot dit probleem in Nederland is: 2,5 miljoen mensen kunnen niet goed genoeg lezen om de bijsluiter van een medicijn goed te begrijpen. Dat is natuurlijk een enorm slechte zaak en reden genoeg voor de politiek om zo snel mogelijk in te grijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Het is slecht gesteld met het leesniveau van kinderen (én volwassenen) in Nederland
Sluiten