Redactie
Redactie Blogs 22 jun 2018

Lelijk en raar

‘Nou, en toen zei dat meisje uit mijn klas dus dat die jongens Kit lelijk vonden. En een beetje raar…’
Ik schrik en kijk direct op naar Kit, die druk bezig is de yoghurt van haar kin te likken. Met haar lange tong komt ze tot onder haar kin, dus het knapt al lekker op. Dan kijkt Kit ook op en tuurt uitdrukkingloos naar haar oudste broer. Zou ze het hebben gehoord of begrepen?

We zitten aan het avondeten en ik heb Bink net gevraagd wat zijn klas vond van ‘Mijn Kit heeft Down’, het boek dat ik over zijn zusje heb geschreven. Bink had zijn eigen exemplaar meegenomen en juf gevraagd eruit voor te lezen. Gelukkig heeft ze een geschikt stukje gevonden om voor te lezen aan de klas. Dat eigenlijk het meeste niet echt voor kinderen is, begrijpt Bink niet. Die wil alles horen.

Lelijk… Dat was toch niet het eerste wat ik had verwacht dat over Kit gezegd zou worden. We houden er rekening mee dat niet iedereen even open tegenover Kit staat. Helemaal kinderen niet – dat hoort ook bij het kind zijn en daar worden ze hard van. Toch baal ik dat haar oudste broer dit heeft moeten horen en ik kan aan hem zien dat hij het niet helemaal begrijpt. Bart en ik proberen het opvoedkundig aan te pakken, terwijl we er ook niet te veel over willen zeggen waar Kit bij zit.
‘Niet iedereen weet hoe hij moet omgaan met iemand die ietsje anders is,’ zegt Bart.
‘Nee, ik zei ook al, ze ziet er misschien iets anders uit, maar is hetzelfde als wij,’ antwoordt Bink wijs.

Het liefst wil ik direct weten wie het heeft gezegd om deze jongen vervolgens op te wachten bij het fietsenhok. En hem dan maar eens te vertellen dat hij zelf lelijk is, als hij zulke dingen zegt. Maar ja, als verstandige moeder kan dat niet.
Dus over naar een ander plan.

Als ik Bink naar bed breng, probeer ik te bespreken hoe hij hiermee kan omgaan. Als kinderen zulke dingen zeggen, is het hún probleem – daarover zijn we het eens. Ze durven het vast niet recht tegen hem of Kit te zeggen.

‘Nee, want dan schop ik ze keihard, en Kit krabt ze daarna.’

Tja, niet geheel een goede oplossing, maar ik snap Bink wel. Kit lelijk?! Echt niet, hooguit een beetje raar… Maar dat zijn we allemaal!
 

Reageer op artikel:
Lelijk en raar
Sluiten