Leren doe je met een pen

Het wordt steeds populairder op scholen: aantekeningen maken op je laptop of tablet. Maar het is écht beter voor kinderen om alles 'ouderwets' op te schrijven. Zo onthouden ze de lesstof namelijk beter en dat leidt uiteraard weer tot betere resultaten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse wetenschappers Audrey en Ruud van der Weel aan de Technische Universiteit van Trondheim in Noorwegen. Door de uitkomsten pleit het stel voor het maken van aantekeningen met pen en papier in het plaats van het steeds populairder wordende werken op tablets.

Actieve hersenen door pennen

Voor het onderzoek werd de hersenactiviteit van twintig studenten gemeten door eerst een woord met beschrijving te typen en daarna ditzelfde met de pen op te schrijven. Het bleek dat de hersenen juist bij het schrijven met de pen actiever werken. Dit komt omdat het brein op een actieve manier informatie verwerkt en daarvoor meer zintuigen nodig heeft: het geheugen wordt geboost. “Het brein is eigenlijk luier als we met een toetsenbord meetikken met wat iemand zegt”, legt Ruud van der Weel uit aan RTL Nieuws.

Eerder onderzoek

Volgens Audrey van der Weel kwam uit een eerder onderzoek naar voren dat studenten kort naar een college evenveel wisten van de stof, of dit nou met de pen of laptop was genoteerd. Maar na drie weken scoorden de leerlingen die notities met de pen hadden gemaakt veel beter.

Ontwikkeling van de hersenen

“Het baart mij zorgen dat in sommige landen, zoals Finland, jonge kinderen geen schrijfles, maar typeles krijgen”, vertelt Van der Weel. “Dat kan grote invloed hebben op de zintuigelijke en motorische ontwikkeling van de hersenen.” Dus weg met die digitale middelen en de vulpen weer mee naar school!

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Leren doe je met een pen
Sluiten