Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Leren drinken

Pubers mogen nog geen alcohol drinken. Maar wachten met de ‘leren drinken’ tot hun 18e verjaardag is misschien wat naïef. Maartje (15) ‘Toen ik op wilde staan, ging het licht uit.’

Een keurig stel is het, met twee hele keurige kinderen. Ze wonen in een perfect huis, dat er altijd spic en span uitziet. De opvoeding lijkt over rozen  te gaan. Hoe kan het ook anders, met zulk voorbeeldig kroost. Zelfs met een dochter midden in de puberteit, bespeurde ik nooit een rimpeling in al die perfectie. “We hebben hele duidelijke regels, en dat werkt” vertrouwde de vader me ooit toe. Je kunt je het drama voorstellen toen er op een avond werd gebeld: hun dochter had zich tegoed gedaan aan een fles wodka en was opgenomen in het ziekenhuis.

Stomdronken

Hun dochter Maartje is een beetje een verlegen meisje van 15. Ze mocht van haar ouders niet drinken voor haar 18e  jaar en kon zich daar wel in vinden. Toch had ze die bewuste avond met drie vriendinnen een fles wodka soldaat gemaakt. Terwijl de ouders dachten dat de meisjes op een schoolfeest waren, hingen ze stomdronken op de bank. Ze hadden nog nooit gedronken en waren totaal niet opgewassen tegen de enorme dosis alcohol die ze ineens naar binnen kregen. “Er was eigenlijk niets aan de hand, totdat ik op wilde staan. Toen ging het licht uit” vertelde Maartje later. Gelukkig was er nog een jongere zus thuis, die voor de zekerheid 112 belde. En dat was niet overbodig. Maartje, de tengerste van het stel, moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De anderen mochten thuis hun roes uitslapen.

Achttiende verjaardag

De ouders van Maartje ken ik van etentjes bij vrienden, waarbij we geregeld over mijn werk bij het Trimbos-instituut praten. De discussie laaide de afgelopen jaren vaak op over de nieuwe leeftijdsgrenzen voor alcohol. Zij waren dan altijd erg op mijn hand: je moet duidelijke regels stellen over alcohol. Wat me verbaast, is dat ze dachten dat daarmee de kous af was. Misschien gingen ze er vanuit dat de instructie “leren drinken”  hoorde bij de 18e verjaardag? Dit werd me wel duidelijk toen ik Maartje sprak over haar ziekenhuis-ervaring. “Wodka leek ons wel handig, want dat ruikt niet. Maar dat je zo snel zo dronken kan worden, wist ik niet.”

Missie geslaagd

Het is wel een uitdaging: je kinderen leren over drank, terwijl ze nog niet mogen drinken. Ik maak daarbij dankbaar gebruik van de verhalen over andere pubers. De anekdote over Maartje ging er bij mijn dochters in als zoete koek. Terloops probeerde ik ook nog wat feitjes te noemen. Dat wodka wel 6 tot 16 keer zoveel alcohol bevat als bier. Dat je als puber soms helemaal niet merkt dat je dronken bent, tot je ineens bijna omvalt. En dat je sneller dronken bent als je geen alcohol gewend bent, jong, dun en een meisje bent.  De dosering van dat soort informatie weegt nauw, maar mijn missie slaagde. In al hun wijsheid concludeerden mijn meiden: “Die hele avond was dus verpest? Suf zeg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Leren drinken
Sluiten