Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 21 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze briljante manieren maak je van leren iets leuks

Leren is vaak niet de favoriete bezigheid van kinderen. Sterker nog: het liefst skippen ze huiswerk helemaal en willen ze alleen maar spelen. Het mooist is dan natuurlijk om het aangename met het nuttige te verenigen en al spelend te leren.

Om die reden delen we in dit artikel een aantal briljante manieren om je kind iets bij te leren zónder dat hij of zij daadwerkelijk door heeft iets op te steken.

Met deze briljante manieren maak je van leren iets leuks

Speeltijd kun je volgens basisschool lerares Melissa onderverdelen in drie categorieën: leren door te spelen, spelen door te leren en puur spelen. ‘Alle drie de soorten spel zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar ik geloof dat ze het meeste leren van hun onafhankelijke, pure spelsessies’, legt Melissa uit. ‘Elke keer dat we een vaardigheid kunnen koppelen aan iets leuks, is een geweldige manier om je kind iets bij te brengen.’

Dus ben je klaar om de speeluren van je kind nuttig in te zetten? Hier zijn zes briljante manieren om leren te vermommen als iets geweldigs.

1. Focus je op de interesses van je kind

Het is goed om als ouder te weten waar je kind nou dol op is. Is je zoon of dochter gek op lezen? Haal dan eens wat leerzame boeken in huis. Is je kind het liefst de hele dag buiten? Maak dan samen met hem of haar rekensommetjes van stoepkrijt. Op die manier heeft je kind én de tijd van z’n leven én steekt het nog wat op.

2. Luister muziek tijdens het leren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek goed is voor de hersenontwikkeling van je kind. Stel dan ook een educatieve afspeellijst samen die je kind tijdens het maken van huiswerk kan luisteren. Op die manier kunnen ze rustig naar hun favoriete deuntjes luisteren en zijn ze niet alleen maar gefocust op het maken van ‘dat stomme’ huiswerk.

3. Haal het beste uit een filmavond

Een filmavondje is voor kinderen de ultieme manier om te ontspannen. Bakje popcorn erbij en lekker naar een film kijken. Het mooie is dat je als ouder daar heel goed op kan inspelen. Hoe? Door de ondertiteling aan te zetten! Volgens lerares Melissa is dat een goede manier om niet alleen woorden te horen, maar ook te zien en dus te herkennen.

4. Nodig je kinderen uit in de keuken

Koken is een onwijs goede manier om de lees- en rekenvaardigheid van je kind te ontwikkelen. Gebruik een kindvriendelijke kookboek, laat je kind zelf het recept lezen én de producten afwegen of tellen. Zo krijgt je zoon of dochter door wat bepaalde maten zijn, hoeveel een kilogram is en verbetert hij of zij daarnaast vaak ook nog de woordenschat.

5. Speel geregeld een bordspelletje

Een klassiek bordspel als Monopoly is niet alleen onwijs gezellig om met het hele gezin te doen, het draagt ook nog eens bij aan het verbeteren van vaardigheden als logica, samenwerken, tellen en rekenen.

6. Moedig fantasierijke spellen aan

Kinderen die zich bezighouden met fantasierijke spellen, zoals het spelen van huis of winkel of superhelden, werken onbewust aan hun speciale vaardigheden. En dat is weer cruciaal voor de groei, ontwikkeling en sociale betrokkenheid. Haal dus vooral ook speelgoed en kostuums in huis, zodat je kids altijd de mogelijkheid hebben om even in hun fantasiewereld kunnen duiken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Met deze briljante manieren maak je van leren iets leuks
Sluiten