redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Mediteren: nieuw vak op school?

Sommige ouders zijn van mening dat het goed zou zijn als kinderen op school leren mediteren. Er is daarom een petitie gestart die bij de Tweede Kamer zal worden ingediend.

Waarom meditatie op school?

De motivatie van degene die de petitie zijn gestart is als volgt:  “Alle kinderen leren dan al jong hoe zij tot rust kunnen komen. Zij houden verbinding met hun binnenwereld, hun kern en kunnen daardoor uitgroeien tot uitgebalanceerde volwassenen. Zo werken we aan de kwaliteit van leven en meer rust in de samenleving op een gestructureerde wijze.”

Er zijn al verschillende basisscholen waar meditatie en mindfulness onderdeel zijn van de lessen. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en wat het oplevert? Juf Kimke van de St. Jozefschool in Amsterdam legt het uit.

Zin of onzin?

Uit onderzoek is gebleken dat meditatie en mindfulness inderdaad goed is voor kinderen. Het heeft een positief effect op de concentratie en het omgaan met spanningen. Ook helpt het kinderen om beter te gaan met lastige situaties waarin veel emotionele spanning is (Bron: Centrumvoormindfulness.nl). Ook is uit verschillende onderzoeken gebleken dat kinderen met AD(H)D en sommige andere stoornissen vaak baat hebben bij meditatie.

Petitie

Ben jij er helemaal voor dat meditatie onderdeel wordt van de lessen op de basisschool? Je kunt de petitie nog tekenen. De petitie wordt naar verwachting in oktober 2016 aangeboden.

Reageer op artikel:
Mediteren: nieuw vak op school?
Sluiten