Redactie
Redactie Leren schrijven 19 jun 2018

Leren schrijven

Schrijven is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet er een goede motoriek voor hebben, weten hoe je op de juiste wijze moet gaan zitten en hoe je het potlood moet vasthouden. Bovendien moet je in staat zijn om een letter te onthouden en die later na te maken op papier.

Wanneer leert je kind schrijven?

Lezen en schrijven horen bij elkaar. De meeste kinderen leren dan ook in groep 3 van de basisschool tegelijkertijd lezen en schrijven. Maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk om eerst te leren lezen en pas later in het jaar te leren schrijven. De meeste kinderen leren lezen met de methode Veilig Leren Lezen. De eerste woorden die kinderen dan lezen zijn: ik, maan, roos en vis. Bij deze methode kun je gelijktijdig leren schrijven en lezen. De school bepaalt waaraan zij de voorkeur geeft.

Letters

Als je kind in groep 3 zit, kent hij twee soorten letters: leesletters en schrijfletters. Leesletters zijn de letters die in het boek staan, ook wel drukletters genoemd. Schrijfletters schrijft je kind zelf. Dit zijn dus de letters zoals de schrijfmethode ze hanteert en zoals ze aangeleerd worden. De schrijfletters die je hieronder ziet horen bij de meest gebruikte methode voor schrijfonderwijs, Pennenstreken. Voor een grotere weergave, klik op de afbeelding. Rechts zie je de wandplaat voor het woordje 'maan' met daaronder de leesletters en de schrijfletters.
Schrijfletters

Van lezen naar schrijven

Als je kind tijdens het leren lezen meteen de schrijfletters leert, hoeft hij later niet meer over te stappen van leesletters naar schrijfletters. Bovendien is het fijn voor kinderen om de letter die je leert lezen ook meteen te mogen schrijven. Dit maakt het schrijven voor je kind tot een levensechte, dus zinvolle activiteit.

Aandachtspunten tijdens het schrijven

Je kind leert tijdens de schrijflessen in groep 3 niet alleen mooie schrijfletters te schrijven. De leerkracht let ook op een goede zit-/schrijfhouding, papierligging en potloodhantering. Het potlood moet bijvoorbeeld worden vastgehouden boven het afgeslepen gedeelte tussen de duim en wijsvinger en het potlood ligt daarbij op de middelvinger. Allemaal zaken die van belang zijn voor het ontwikkelen van een prettig leesbaar handschrift. Klik hier als je wil weten waar je zoal op moet letten als je je kind thuis wil laten oefenen met schrijven.

TIP voor thuis:

* Als je schrijf- of kleurmaterialen voor je kind koopt, kijk dan ook eens naar het dikkere schrijfmateriaal!
Klik hier voor een overzicht van geschikt schrijfmateriaal, dat op school veel gebruikt wordt.

Tekst: Maria van Gils-de Bonth, auteur van de schrijfmethode Pennenstreken

Bron: zwijsenouders.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Leren schrijven
Sluiten