Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018

Lesje buzzwoorden voor ouders van pubers

Speciaal voor ouders van (pre)pubers: een lesje hypes, trend en buzzwoorden plus  gesprekstips. Zodat je een gesprek kunt voeren met je puber zoon of dochter in hun eigen taal.

Van Dale houdt elk jaar de verkiezing voor Woord van het Jaar. Steeds vaker hebben die woorden te maken met digitalisering. Zo was het allereerste Woord van het Jaar (in 2003) het woord gamen. In dat jaar brak ook het werkwoord googelen definitief door. In 2009 won ontvrienden de wedstrijd, en in de jaren daarna passeerden woorden als project x-feest, bangalijst, selfie, socialbesitas, duckface en OMG de revue. In 2015 werd het woord sjoemelsoftware uitgeroepen tot winnaar*.

Last van een appnek?

Vaak kennen deze woorden hun oorsprong in de jongerentaal. Zoals fitspiration, een belangrijke online trend van dit moment. Via sociale media doe je inspiratie op om fit te worden (of te blijven), met name door rolmodellen op dat gebied te volgen. Deze rolmodellen plaatsen prachtige foto’s van hun strakke lijf, hun workouts en hun dagelijkse voeding. Eerlijk is eerlijk, ik heb slechtere trends gezien.

Een actieve leefstijl en voldoende beweging zijn belangrijk om o.a. een appnek tegen te gaan, dat is een overbelasting van je nek omdat je teveel boven je smartphone hebt gehangen. Deze mag zich scharen in het rijtje muisarm, sms-duim en gamebochel. Maar je mag je puber gerust leren om vraagtekens zetten bij de echtheid van dit soort berichten, zoals ook de 18-jarige Australische Essena O’Neill deed. Zij zette haar masker af en vertelt eerlijk hoe ze zich op sociale media vaak gelukkiger voordeed dan ze in werkelijkheid was. Het mooier maken van een persoon, plek of ding (bijvoorbeeld met behulp van Photoshop of door het plaatsen van een filter over foto’s) noemen we beautification. Het kan bij kinderen en jongeren leiden tot onzekerheid en kan een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Wil je daarover praten met je kind? Deze filmpjes zijn een goede gespreksstarter.

Sexting

Om te claimen dat échte schoonheid van binnen zit, riep de Britse KWF ooit eens op tot een no-make-upselfie, een selfie waarop je geen make-up draagt. Het werd een grote hit. Wist je dat er behalve selfies (foto van jezelf gemaakt met je smartphone) ook stemfies (selfie vanuit het stemhokje), zwerfies (selfie van het oprapen van een stuk zwerfvuil), brilfies (selfie met je bril op), meselfies (selfie van jezelf met je telefoon waarop een selfie staat) en dronies (selfie gemaakt door een drone) bestaan?

Waarschuw je puber wel om altijd op te passen met sexy selfies! Wraakporno (het online zetten van naaktfoto’s van je ex) ligt op de loer en gebeurt vaker dan je denkt. In dit artikel krijg je tips om met je puber te praten over sexting, het online versturen van sexueel getinte foto’s en filmpjes. Onderschat ook het tinderellesyndroom niet, daarbij zijn mensen zo afhankelijk geworden van datingapps (zoals Tinder) dat ze niet meer goed in staat zijn om in real life te flirten en te daten. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Lifelogging

Je hele leven vastleggen op sociale media noemen we trouwens lifelogging. Dat kan met status-updates op Facebook of Instagram, maar ook via een blog of een vlog. Een vlog is een blog in de vorm van een video. Vaak voelen pubers de verplichting om meteen te reageren op nieuwe berichten. Ze willen niets missen! Dat noemen we FOMO, the fear of missing out.

Gelukkig zien we nu dat ook JOMO, the joy of missing out, een trend wordt. Mensen die bewust wat minder connected zijn, Facebook lekker een dagje met rust laten, niet reageren op elke pling, hun iPad gewoon eens uitzetten, hun telefoon in hun tas laten zitten tijdens een feestje en geen foto’s maken als ze met vriend(inn)en aan het dineren zijn. Dan kun je je tenminste ook niet schuldig maken aan phubbing, het fenomeen waarbij je iemand negeert (snubbing) omdat je steeds op je telefoon (phone) zit te kijken.

Sharents

Het zijn trouwens niet alleen (pre)pubers die alles online delen. Ook ouders kunnen er wat van. We noemen ze sharents: ouders die alles over/van hun kinderen delen op Facebook, Twitter en andere sociale media.

Tot slot wil ik jullie het woord schoudersurfen niet onthouden. Schoudersurfen, waarbij mensen over je schouder meekijken en zo proberen je wachtwoorden en andere gegevens te stelen, noemen we ook wel visueel hacken. Praten met je puber over alledaagse cybercrime is echt geen overbodige luxe. We zijn immers overal en altijd online; thuis, op school en op ons werk. Weten jullie hoe je je gezin beschermt tegen browser hijacking, botnets, malware en ransomware? Op mediawijsheid.nl/cybercrime staan makkelijke tips.

Help! Waar hebben ze het over?

Wat betekenen woorden als forumtrol of Facebookvoyeur? Wat bedoelt je kind als hij/zij het heeft over cold spots of hot seats? Neem een kijkje op mediawijsheid.nl/buzz, daar leggen we veelgebruikte termen, hypes, trends en andere buzzwoorden uit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met expertisecentrum Mediawijzer.net.

Bron: Wikipedia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Lesje buzzwoorden voor ouders van pubers
Sluiten