Redactie
Redactie Mediagebruik 21 jun 2018

Let op: gratis spelen kost geld!

Iedereen kent ondertussen wel de zin: ʻLet op: geld lenen kost geldʼ. Deze staat verplicht onder ieder bankproduct waarbij je het risico loopt meer geld kwijt te zijn dan de reklame zelf je doet geloven. Ik stel voor dat een dergelijke zin ook verplicht wordt bij spelletjes die in eerste instantie gratis zijn, maar waar je uiteindelijk kapitalen aan kwijt kan raken.

Freemium

In het Engels heet deze categorie spelletjes ʻfreemiumʼ, een samentrekking van ʻfreeʼ en ʻpremiumʼ. He bekendste voorbeeld op dit moment is Farmville. Farmville is op dit moment het meest gespeelde spel ter wereld, met in mei 2010 meer dan 80 miljoen spelers. Het is een gratis ʻappʼ in facebook, en sinds eind juni ook op de iphone te spelen. In Farmville krijg je een tuintje dat je kan verzorgen door stukjes land om te ploegen, zaadjes te planten, te oogsten en de opbrengst weer te verkopen. Als je dit goed doet (en vooral: op tijd), maak je winst en kan je je tuin uitbreiden. In principe kan je dit allemaal gratis doen, maar al snel merk je dat je zaadjes op zijn, je een betere hark nodig hebt of dat je die speciale zaadjes niet kan kopen. Dan komt het moment dat je kan wachten tot je genoeg munstukken hebt, of geld kan uitgeven om het meteen te kunnen doen.

In Farmville en gelijksoortige omgevingen (games kan je het nauwelijks noemen) kan je ook vrienden maken. In Farmville zijn dat dan je ʻburenʼ. Je kan elkaars tuin bekijken, elkaar kadoʼs sturen etc. Omdat je je tuin gaat vergelijken met die van anderen is er al snel sprake van ʻpeer pressureʼ. Er is altijd wel iemand met een mooiere, meer uitgebreide, tuin dan jij, en om ook snel op dat niveau te komen kan je betalen.

Dit fenomeen bestaat al veel langer. Een al langer bestaand voorbeeld hiervan in Nederland is Habbo Hotel. Wat extra duidelijk wordt bij Farmville is dat het verslavend is en dat de makers er alles aan doen om je verslaafd te houden en geld aan je te verdienen. Waar je in andere spellen gewoon een piepje hoort als je iets probeert te kopen en je daar geen geld voor hebt, komt Farmville meteen met een leuke popup om je te verleiden om toch vooral munten te kopen. Omdat Farmville met tijd werkt (je plantjes verpieteren als je ze niet verzorgt), wordt je buiten het spel continu lastig gevallen door berichtjes over dat je weer terug moet komen om je tuin te verzorgen. Verder zorgt de peer pressure ervoor dat je geld wilt uitgeven om steeds mooiere kadoʼs te kopen voor je buren.

In april 2010 lazen we in alle kranten het bericht over een engelse jongen van 12 die in korte tijd meer dan €1000 uitgaf aan farmville met de credit card van zijn moeder, en dat de uitgever niet bereid was het geld terug te betalen. Reken maar dat dit het topje is van de ijsberg, en dat er veel mensen in de problemen raken door dit soort verslavende spellen.

In Nederland is reclame voor verslavende producten als drank en tabak al jaren gebonden aan strenge regels, en mag het bijvoorbeeld niet op kinderen gericht zijn.  Verder staat er op deze producten verplicht een waarschuwing. Ik stel voor dat we dit  ook gaan doen voor dit soort verslavende spelletjes. Dat klinkt nu misschien vreemd,  maar ik weet 100% zeker dat het over 10 jaar de normaalste zaak van de wereld is dat we  dit soort producten op dezelfde manier gaan behandelen in de wet.

Ik zelf laat mijn kinderen alles zien, omdat ik denk dat ze er toch wel mee in aanraking komen, en dan heb ik liever dat ze dat doen in een gecontroleerde omgeving. Mijn  dochter heeft een tuintje in Farmville en nog een handvol freemium games, maar ze heeft  het al snel gezien. Ik denk dat juist door ze veel te laten zien, ze ook snel zien dat het  allemaal niet zo bijzonder is. Ik probeer ze uit te leggen dat de plaatjes misschien anders  zijn maar het principe van het spel eigenlijk altijd hetzelfde is.

Nog tot in de jaren zeventig was het doodnormaal dat fabrikanten op straat gratis sigaretten uitdeelden, wat nu streng verboden is. Het zal me niets verbazen als dit soort spellen gratis aanbieden op termijn, in ieder geval voor kinderen, ook verboden zal worden.

Reageer op artikel:
Let op: gratis spelen kost geld!
Sluiten