redactie
redactie Gedrag op School 19 juni 2018

Leugens vertellen

antwoord

Af en toe een leugentje om bestwil of een verhaal iets verdraaien om het wat mooier of makkelijker voor jezelf te maken, komt bij veel kinderen en pubers voor. Dat is niet erg; dat kennen de meesten van ons als volwassenen ook wel. 
Maar wanneer een kind stelselmatig leugens vertelt op de manier zoals jouw dochter dat doet, dan is dat wel iets om heel goed in de gaten te houden en iets mee te doen. 
De term ‘pathologische leugenaar’ is wel heel zwaar – en dat hoeft ook helemaal niet zo te zijn -, maar het lijkt er wel op dat zij het liegen en het groot maken van zichzelf op het moment nodig heeft en dat is zorgelijk. 

Wat kun je nu doen?

  • Ik vind het allereerst van belang dat je het niet ziet als irritant gedrag en er dus ook niet boos om wordt, want daar heeft ze niks aan. Ze doet dit niet om vervelend te doen, maar omdat ze niet weet hoe ze het anders moet aanpakken. 
  • Ga op zoek naar de oorzaak. Dat is dus nu heel belangrijk. Je kunt kijken of je daar met haar samen uitkomt in een rustig gesprek, waarin je je zorgen aangeeft en haar laat merken dat je haar wilt helpen en niet boos bent. 
  • Afhankelijk van wat ze aangeeft, bekijk je of jullie samen oplossingen kunnen bedenken of dat daar hulp bij nodig is. 
  • Het is ook de vraag of ze doorheeft wat ze doet of dat het inmiddels zo’n automatisme is geworden dat het als het ware van zelf gaat. Dat is zorgelijker. Kom je er samen niet uit of wil ze het helemaal niet met je bespreken dan is er hulp bij nodig. 

Kortom: laat het niet zo doorgaan, maar kaart het bij haar aan en vertel dat je weet wat er gebeurt. Reageer vanuit begrip en steun. Ze doet dit niet voor haar lol, het is onmacht. Je zegt al dat ze niet goed in haar vel zit, dit is daar een heel duidelijk signaal van. Daar heeft ze dus hulp bij nodig, voordat ze nog meer verstrikt raakt in haar eigen web. Al zal ze dat misschien niet leuk vinden: het is wel echt nodig!

Reageer op artikel:
Leugens vertellen
Sluiten