6x leuke apps voor kinderen waar ze spelenderwijs van leren

Kinderen spelen steeds vaker spelletjes op de tablet of op een mobieltje. Het is dus niet een gek idee als daar ook apps en spelletjes tussenzitten waar ze iets van opsteken. De volgende leuke apps voor kinderen zijn niet alleen leuk om te spelen; ze leren er ook nog van.

Er zijn tegenwoordig zoveel apps beschikbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Cinekid, het grootste mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar oud, heeft een brede selectie gemaakt aan leuke apps.

In het AppLab van Cinekid zijn speciaal apps geselecteerd die zijn getest op kwaliteit en speelbaarheid. Daarnaast is er ook gekeken naar andere belangrijke criteria zoals de privacyinstellingen, veiligheid en in-app aankopen. Het biedt een overzicht van creatieve, originele en leuke apps voor kinderen. Wij zetten zes apps uit het AppLab op een rijtje waar je kind niet alleen plezier van heeft, maar ook van kan leren.

6 leuke apps voor kinderen

1. Me

In deze app staat het karakter van je kind helemaal centraal. De app is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat zelfkennis erg goed is – niet alleen voor jezelf – maar omdat jij je zo ook beter kan inleven in een ander. Indirect zorgt dit dus voor meer empathie. Bij de app komt dit spelenderwijs op de volgende manier naar voren: een kind kan een avatar maken die compleet op zichzelf lijkt. Daarna kan je kind vragen over zichzelf beantwoorden, zoals over z’n lievelingsdier. Maar het is ook erg interactief: je kind leert GIFjes (bewegende plaatjes) maken van zichzelf en kan portretten tekenen van vriendjes en familie.

Adviesleeftijd: 6 tot en met 9 jaar
Beschikbaar voor: de iPhone
Prijs: 3,99 euro

2. Zoek het uit!

De app is een stuk gezelliger dan hij misschien in eerste instantie klinkt. Met deze app van het Klokhuis kunnen jullie met het hele gezin allerlei wetenschappelijke proefjes doen. Deze experimenten kun je simpelweg doen met alle spullen die je al in huis hebt. Handig!

Adviesleeftijd: vanaf 4 jaar
Beschikbaar voor: de iPhone
Prijs: gratis

3. Hook

Hook is een rustgevende puzzel. De puzzel bestaat maar uit twee kleuren en verschillende grafische vormen. Tijdens het spel wordt er een rustgevend muziekje afgespeeld. Ideaal om je kind bijvoorbeeld even te laten puzzelen voor het slapengaan. Maar de puzzel is niet saai; naarmate je in een hoger level komt, hoe moeilijker het wordt.

Adviesleeftijd: 8 tot en met 18 jaar
Beschikbaar voor: iPhone en Android
Prijs: Iphone App Store 1,09 euro en Google Play store 0,50 euro

LEES OOK: Zo wordt je drukke kind rustiger. En jij ook!

4. Here Hear

Here Hear is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Rafaël Rozendaal. Met deze app tover je je omgeving op je beeldscherm om tot een kleurrijke animatie-wereld. De app scant de omgeving en brengt vervolgens kleurrijke vlakken aan op de vormen. Zo leert je kind op een wonderlijke manier kijken naar de wereld om hem heen.

Adviesleeftijd: vanaf 4 jaar
Beschikbaar voor: iPhone en Android
Prijs: gratis

5. Bounden

Wie heeft de beste dansmoves? Met deze app kan je kind met anderen dansen. Het Nationale Ballet heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de app. Jullie pakken allebei een kant van de tablet of telefoon vast. Vervolgens is het de bedoeling dat je door te bewegen en dansen het balletje in de cirkel te houden. Met deze app oefent je kind zijn of haar motoriek en samenwerken. En wat extra danspasjes leren komt natuurlijk altijd van pas op een feestje.

Adviesleeftijd: 8 tot en met 18 jaar
Beschikbaar voor: iPhone en Android
Prijs: iPhone App Store 3,49 euro en Google play store 2,49 euro

6. Sound Rebound

Bij leuke apps voor kinderen kan een mini-muziekles niet ontbreken. Met deze app kan je kind z’n eigen muziek componeren en kleur geven aan de muziek. Sound Rebound maakt muziek visueel en zorgt letterlijk voor kleurrijke muziek. Je kind kan allerlei vormpjes op een rijtje plaatsen en er vervolgens een balletje overheen laten stuiteren om muziek af te spelen. Zo stimuleer je de zintuigen en audio- en visuele vaardigheden.

Adviesleeftijd: 5 tot en met 18 jaar
Beschikbaar voor: iPhone
Prijs: gratis

Nog meer leuke apps voor kinderen

Ben je benieuwd naar nog meer leerzame en leuke apps? Op Cinekid Applab staat een nog grotere selectie aan leerzame en leuke apps voor kinderen.

Het Cinekid mediafestival vindt dit jaar plaats van 20 t/m 26 oktober in Amsterdam. Van 13 t/m 28 oktober volgt er een tour door het hele land.

Reageer op artikel:
6x leuke apps voor kinderen waar ze spelenderwijs van leren
Sluiten