Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Leven niet leuk

antwoord

Ik kan me voorstellen dat je bent geschrokken van de opmerking van je dochter. Toch denk ik dat je het allemaal niet te zwaar hoeft te zien. Haar opmerking betekent waarschijnlijk helemaal niet dat ze het leven echt niet leuk vindt. Voordat je je echt zorgen gaat maken, zou ik de volgende dingen in overweging nemen of in je achterhoofd houden:

  • Jonge kinderen leven heel erg in het moment. Overdag is alles nog leuk. Maar als je s 'avonds ineens bedenkt dat je wel alles wilt hebben maar niet krijgt, dan is het ineens niet leuk meer. En als je opstaat en je ziet je moeder dan is die zo weer de allerliefste. Zo kan ook bijvoorbeeld een vriendinnetje dat wel iets krijgt wat zijzelf niet zomaar krijgt ineens voor zo’n opmerking zorgen.
  • Kinderen denken nou eenmaal niet altijd na hoe en wat ze zeggen, en vooral ook niet hoe dat op ons als volwassenen overkomt. Dat kan hier heel goed het geval zijn geweest.
  • Door in eerste instantie (tenzij je kind echt heel serieus of van slag is) met wat humor te reageren, kom je er achter of het echt dieperliggende gevoelens zijn of gewoon een 'kleuteropmerking'. “Je vindt het leven niet leuk? Wat is dat nou?” Speel in op de reactie van je kind, bijvoorbeeld: “Ja, jij zou ook wel alles willen krijgen en kopen wat je leuk vindt… dat snap ik wel. Ik wil dat ook wel. Het probleem is dat dit niet gaat. We kunnen niet alles hebben wat we willen, jammer hé? Maar wat was er nou allemaal wel leuk vandaag?” Zo leid je haar af en maak je het niet te zwaar. Als dat wel nodig blijkt, dan kun je er altijd serieus op doorgaan. 
  • Als ik lees hoe jullie met haar om gaan dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. Dat klinkt prima en zo komt ze echt niks te kort. Gewoon mee door gaan dus! 
  • Pas als je kind echt langere tijd ongelukkig oogt en er regelmatig over begint en geen plezier meer in dingen heeft, dan zou ik er meer aandacht aan gaan besteden.
Reageer op artikel:
Leven niet leuk
Sluiten