Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

Lezende jongens later rijker

Heb jij een zoon die enorm veel van lezen houdt? Laat hem vooral lekker doorlezen! Jongens die opgroeien in een huis met veel boeken, verdienen later meer geld dan jongens die dit niet hadden.

Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Padova in Italië. Drie economen, Georgio Brunello, Guglielmo Weber en Christoph T. Weiss, onderzochten het leesgedrag van zesduizend mannen die geboren zijn in negen Europese steden. De studie is gepubliceerd in The Economic Journal.

Toename van het salaris

De mannen werden door de economen gevolgd van 1920 tot en met 1956. Voor het onderzoek werd bestudeerd hoeveel boeken er in het huis van de jongens te vinden waren. Er werd verschil gemaakt tussen minder dan tien boeken, een boekenplank, een boekenkast met meer dan honderd boeken, twee boekenkasten of meer. De uitbreiding van de leerplicht met een jaar werd ook in het onderzoek meegenomen.

Alleen al het extra jaar dat jongeren op school doorbrachten, zorgde voor een gemiddelde toename op het salaris van negen procent. Hadden de mannen minder dan tien boeken in huis, werd het een toename van vijf procent op het salaris. Twee boekenkosten vol leverde de jongens een percentage van 21 procent salaris meer op.

Aanmoedigen

De verklaring van de onderzoekers? Hoe meer jongens worden aangemoedigd om te gaan lezen en ook daadwerkelijk lezen, hoe beter ze zich ontwikkelen met een goede opleiding en vervolgens baan tot gevolg. En dit zal ongetwijfeld ook voor meisjes gelden. Al konden ze zich dat vroeger vast niet voorstellen.

Tips

Houd je zoon of dochter niet zo van lezen? Hier vind je tips om lezen leuk te maken.

Bron: NU.nl / The Economic Journal

Reageer op artikel:
Lezende jongens later rijker
Sluiten