Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Lichamelijke Ontwikkeling

ADHD is geen ziekte én je hebt geen medicijnen nodig om de symptomen te bestrijden. Dat vindt Laura Batstra, pyscholoog en onderzoeker bij de Rijkuniversiteit Groningen. “Druk en dwars is lastig, maar ook knetternormaal.”

Geen medicijnen dus, zegt Batstra, maar ouders en scholen steunen bij het omgaan van druk en dwars gedrag. In haar boek 'ADHD: macht en misverstanden' legt de psycholoog haarfijn uit waarom ze strijdt tegen de medicalisering van ADHD.

'Geen biologisch defect'

Batstra vindt dat het etiket ADHD te snel wordt gegeven. Dit concludeerde ze toen ze als psycholoog in een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie werkte. 80 procent van haar jonge patiënten was namelijk “knetternormaal”. “Ik zat op een gegeven moment met ouders mee te denken, zodat die op zaterdagochtend weer rustig de krant konden lezen. Na een tijd dacht ik: is dat geen illusie? Dat je op zaterdagochtend rustig de krant kunt lezen met kleine kinderen over de vloer?”, zo zegt de psycholoog tegen de Volkskrant. Haar mening? ADHD is geen ziekte, maar gedrag dat door de juiste begeleiding bij de opvoeding kan worden verminderd. “Er ligt geen biologisch defect aan ten grondslag. Punt uit.”

'Niets aan de hand met die kinderen'

Met haar boek strijdt Laura tegen het veelvoudig voorschrijven van Ritalin en andere medicatie, iets wat volgens haar nog altijd te vaak en onnodig gebeurt. “Ik verzet mij tegen de schaal en het gemak waarmee medicijnen worden voorgeschreven. Het zijn vaak kwetsbare kinderen die wegdromen in de klas, die niet een hele dag met taken bezig kunnen zijn tussen vier muren, die niet stil kunnen zitten”, zegt Batstra. “Met die kinderen is vaak niets aan de hand.”

Minder Ritalin en Concerta

Volgens de psycholoog moeten ouders niet de indruk krijgen dat alleen medicatie helpt om deze problemen op te lossen. Veranderingen in de opvoeding kunnen ook het verschil maken. “Ouders hebben het met een druk en dwars kind in een intolerante maatschappij ontzettend zwaar”, zegt Laura. “Als we ouders en scholen kunnen ondersteunen bij het omgaan met druk en dwars gedrag, hoeven minder kinderen Ritalin of Concerta te slikken.”  

Bron: de Volkskrant 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Lichamelijke Ontwikkeling
Sluiten