Redactie
Redactie Basisschool kiezen 22 jun 2018

Liever thuis of op de opvang?

Zijn kinderen na schooltijd beter af bij hun vader of moeder, of is het net zo leuk – en misschien zelfs wel leuker – op de opvang? Immers: met een beetje geluk heeft de opvang bevlogen personeel in dienst, mensen die echt tijd uittrekken voor de kinderen, die van kinderen houden en heel intensief met ze spelen.

Op de naschoolse opvang hebben leidsters meer tijd voor mijn kinderen dan ikzelf. Thuis heb ik een waslijst aan taken: wassen, drogen, was opvouwen, vaatwasser in- en uitruimen, koken, schoonmaken, administratie bijwerken, en ga zo maar door. Mijn kinderen weten zich gelukkig uitstekend te vermaken – want spelen kunnen ze en doen ze naar hartelust – maar het is natuurlijk veel leuker als iemand de tijd neemt om uitgebreid de haren van mijn dochter in te vlechten, of ˜oh en ah' roept bij iedere kleurplaat die mijn zoon ijverig met goedkope stiften tot een fluorescerend kraswerkje omtovert. Ook mogen ze op de naschoolse zelf koekjes bakken om zich er vervolgens ongans aan te eten. Ze mogen er lekker lang televisie kijken, wat ze thuis niet mogen. En bij het ophalen krijgen mijn man en ik standaard een rondleiding door alle lokalen: de knutselruimte, de bouwruimte, de verkleedruimte, de wc's, de geheime kamertjes. We worden met trots voorgesteld aan oudere of juist jongere kinderen met wie ze gespeeld hebben. De leidsters worden afgezoend, en alle knutsel- en bouwwerken worden met trots aan ons getoond…

Door de quality-time die mijn kinderen van de leidsters en andere kinderen krijgen, vind ik dat de aandacht op de opvang van toegevoegde waarde is. Ik weet van sommige locaties dat je er zelfs kunt sporten of muziekles kan nemen. Ik kan nu al fantaseren over de dag dat ze dat hier ook aanbieden. Dat zou perfect zijn, want met het huidige schema blijven er maar een of twee middagen in de week over waarop ze nog eens naar een zwem- of judoles kunnen.

Natuurlijk zijn dat de consequenties van de keuzes die ik gemaakt heb. Ik kies ervoor om moederschap te combineren met werk en mijn kinderen naar de naschoolse te laten gaan. En ik ben tevreden over de keuze die ik gemaakt heb, ondanks het feit dat er dingen zijn die ik graag zelf met mijn kinderen zou willen doen en in deze constructie niet kan doen. Want, zoals ik eerder al zei, ik beschouw de opvang als een mooie aanvulling op wat wij ze als ouders meegeven. En jullie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Liever thuis of op de opvang?
Sluiten