redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Loopt mijn kleuter sociaal-emotioneel achter?

antwoord

Jouw beschrijving van je zoontje klinkt als een beschrijving van een doorsnee jongste kleuter! Wat fijn dat jouw zoon al zo geniet op school, dat hij vriendjes heeft en heerlijk onschuldig in het leven staat. Waarschijnlijk heeft hij een fijn thuis en een veilige, gezellige dagopvang gehad.
Maak je geen zorgen, zeker niet wanneer er nooit eerder zorgen zijn geuit door leidsters van de kinderopvang of door de huidige juf. 

Je schrijft dat je zoon een van de jongsten is en dat er veel kinderen in de groep zitten die oudere broertjes of zusjes hebben. Als een kleuter de jongste in het gezin is, merkt de leerkracht dat aan kleine dingen, zoals bepaald woordgebruik of een bepaalde manier van spelen. 

Wanneer je oudste naar de basisschool gaat, stap je als ouder in een nieuwe wereld met kinderen uit allerlei soorten gezinnen. De leeftijd in een kleuterklas varieert tussen de 4 en 6 (soms 7) jaar. Kinderen met oudere broertjes en zusjes horen woorden als ‘verkering’ of scheldwoorden en voelen de spanning die om dit soort woorden hangt. Interessant dus! Soms zijn deze kleuters trots op het feit dat ze deze woorden durven zeggen, maar weten ze zelf ook niet precies wat het allemaal inhoudt. 

Het is normaal dat jouw zoontje deze woorden ook eens roept, en het is eveneens goed dat je hem corrigeert en uitlegt dat je sommige woorden niet wil horen. Je zoon is nu uit zijn beschermde wereldje gestapt en zal omgaan met allerlei soorten kinderen met verschillend gedrag. Daar leert hij van. Hij leert ook van jou, want jij hebt er een mening over. Door te praten met je kind geef je hem jouw eigen normen en waarden mee. Daar ligt een mooie kans voor ouders want jonge kinderen zijn enorm geïnteresseerd in het goede en het kwade. Ze willen het heel graag goed doen. 

Een jong kind kan ook voor een vriendje kiezen van wie jij denkt dat het absoluut niet bij hem past. Dat is niet erg. Laat je kind zelf de wereld ontdekken. Ik raad je aan dit onderwerp ook eens te bespreken tijdens de ouderavond. Je zult zien dat ook de juf jou gerust kan stellen!

Reageer op artikel:
Loopt mijn kleuter sociaal-emotioneel achter?
Sluiten